Cult

History Repeats: zò uit de kledingkast van opa

23-08-2011 10:00


Wat is warm, knuffelbaar en tijdloos?  Dit maal niet weer zo’n ‘jemig-heb-je-weer-een-slechte-mop’, nee dit keer hebben we het over iets serieus. Serieus, wat nooit uit de mode raakt: knitwear. Iedere winter komt er weer een collectie uit vol gebreide stukken, met of zonder print, kleur of geen kleur, lang of kort. Kortom: een bijzonder uitgebreid assortiment.

Warm, daar is geen twijfel over mogelijk. Knuffelbaar: idem. Maar huh, tijdloos?! Zeker!
Denk maar eens terug in de tijd, naar Kerstmis/ Sinterklaas/ Chanoeka/ Chinees-/Nederlands-/ Amerikaans-/ Kualalumpuraans- Nieuwjaar in je jeugd, waar we allemaal hoopten op het mooiste cadeau wat je in je korte leventje zult krijgen. Maar tevergeefs… popje hier, paardje daar, en een wollen trui van oma. Een wollen, met liefde gebreide trui. Bah, die kriebelen alleen maar. De volgende dag wordt het alleen maar erger wanneer je, gedwongen door mammie, de trui aan moet naar school, en hem aan al je vriendjes en vriendinnetjes mag (lees: moet) showen. Erg tijdloos dus.

Alltimer, waar en wanneer
Maar wat het teleurgestelde kindje op dat moment nog niet weet, is dat het een prachtig modestuk is. Een prachtig stuk, dat op vele manieren gegoten kan worden. Behalve dat knitwear lekker warm is en comfortabel zit, heeft het een hoog fashionable gehalte wanneer het goed gedragen wordt.
De sale wordt langzaamaan opgeruimd, en er wordt plaatsgemaakt voor de ..… *tromgeroffel* …… WINTERCOLLECTIE!!

Op de catwalk deze winter zien we vooral bont, bont, en bont. Daarbij veel aardekleuren (denk aan legergroen, bruin), en vooral bordeauxrood doet het goed. Daarnaast worden er ook veel luxe stoffen gebruikt als zijde en leer. Dat allemaal gemixt met af en toe een printje.

Maar zoals gebruikelijk gaan de winkels niet zo ver als de kunstenaars van de modewereld; die houden het graag draagbaar. Dus… onmisbaar bungelen de rekken van de wintercollectie ook dit jaar weer uit met veel comfy knitwear. En hoe zou het ook niet? Het is mooi, classy, zit lekker, en vergeet warm natuurlijk niet.

Knitwear komt bovendien in vele maten en soorten. Sjaals, cardigans, truien, mutsen, poncho’s, variatiegebrek is er in ieder geval niet bij. Combineer het met een panty, jeans, de oxfords van je opa: je kunt het zo gek niet bedenken, kleding is nooit te gek.

Vintage
Don’t we all love vintage?! Bekende-, en minder bekende vintage-stores hangen vol leuke spulletjes. Voor weinig geld mooie producten op de kop tikken die nergens anders te verkrijgen zijn. Is dat geen heerlijk gevoel? All time favorite: de cardigan, gebreid, verschillende kleuren, het liefst een beetje oversized. Net zoals opa hem had. Erg schattig boven een panty of short. Mix daarbij een paar oxfords of een paar biker boots: et voilà madame!

Dus lieve kindertjes, dank de lieve Kerstman maar alvast voor het cadeau. Wij zijn jaloers!