Sport

Mark van Bommel moet zijn muil houden

12-10-2011 15:56

Natuurlijk is Van Bommel een aardige voetballer. Hij deed leuke dingen bij PSV, FC Barcelona, Fortuna Sittard, Bayern München en AC Milan. Ook in Oranje is het zo af en toe best te pruimen wat de man doet. Prijzen won hij dan ook in ruime mate, terwijl hij als aanvoerder van het nationale elftal de nodige status heeft. Toch is hij nauwelijks serieus te nemen. Zoals de voetballer vroeger meerdere keren liet zien geen enkele controle over zijn benen te hebben als hij weer een doodschop uitdeelde, zo demonstreert hij tegenwoordig een grote bek. En die moet hij gewoon dicht houden.

Kortsluiting
We kijken even terug naar de kwartfinale van de UEFA-cup in 2002 als Feyenoord het PSV van Van Bommel op bezoek krijgt. Nadat de ploegen de eerste wedstrijd in Eindhoven met een 1-1 gelijkspel afsloten hadden de Rotterdammers de beste papieren. Toch kwam PSV vlak voor tijd met een fantastisch schot van onze Mark op voorsprong. Met nog een kwartier te gaan zette Feyenoord alle zeilen bij om gelijk te maken. Dat lukte in de negentigste minuut door een fraaie kopbal van Van Hooijdonk. In de verlenging ging het mis met Van Bommel. Die kreeg kortsluiting in zijn hoofd, maakte daardoor een onnodige overtreding en mocht met zijn tweede gele kaart van het veld. Daarmee was hij grotendeels verantwoordelijk voor de uiteindelijke uitschakeling van PSV. Ook bij andere wedstrijden ging het mis. Als een complete waanzinnige deelde de schoonzoon van bondscoach de ene rotschop na de andere uit, alsof hij een handel in rode kaarten was begonnen.

Het is die kortsluiting die hem ook verbaal voor joker doet staan. Zo leverde Johan Cruijff kritiek op Oranje door te stellen dat die beter met twee aanvallende middenvelders voor de verdediging kunnen spelen. Een prima advies, want op die manier zet je de tegenstander makkelijker onder druk. Ook tijdens de omschakeling is het voordeel groot. Niet volgens Mark van Bommel. Die draait door met zijn stelling dat “Johan Cruijff zich vooral met Ajax moet bemoeien”.

Omhoog gevallen
Nonsens. Als Cruijff spreekt, zwijgt de rest. Die status heeft de man nu eenmaal. De man is dé expert van het Nederlandse voetbal. Dat weten ze in Barcelona, dat hebben ze in Amsterdam vrij pijnlijk ondervonden en vraag maar aan de onlangs overleden voormalige PSV doelman Jan van Beveren hoe het zit als je in opstand komt tegen de Grote Johan. Mark van Bommel toont op geen enkele manier respect. Zoals hij dat in het verleden ook niet kon opbrengen voor zijn tegenstanders en zijn medespelers als zijn kop weer eens op hol sloeg. Pas als hij dat binnen en buiten het veld onder controle krijgt is de man serieus te nemen. Tot dan blijven we hem zien als de omhoog gevallen schoonzoon van de bondscoach.