Afgelopen week werd bekend dat aan de Radboud Universiteit was getracht fraude te plegen met onderzoeksresultaten. Een wetenschapper die die boel probeert te foppen: je verwacht het niet! Maar, ho, ho, ho, wacht eens even: de wetenschap werkt dus! Want het fraudegeval werd dus wél ontdekt en vervolgens netjes naar buiten gebracht. Een oppepper die onderzoekers in Nederland wel konden gebruiken. Maar helaas: een ander fraude geval werd tot nu toe ouderwets onder de pet gehouden, zo meldt het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS).
In 2010 probeerde een promovendus aan de faculteit aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica namelijk gebruik te maken van ‘verfraaide’ onderzoeksgegevens. Dat is een andere term voor data net zo lang aanpassen totdat het past bij wat je wilde hebben. Gooi de theorie dat de ‘harde wetenschap’ zich niet met slinkse trucjes bezighoudt maar uit het raam, inderdaad.
Gelukkig bleek de wetenschap wederom te werken want dit fraudegeval werd dus ook ontdekt! Mooi? Nou.. de ‘dichtgetikte’ RU beschikt blijkbaar wel over een stevige PR-afdeling die damagecontrol noodzakelijk vond en dit fraudegeval niet graag naar buiten wilde brengen. Destijds zijn er wel passende maatregelen genomen, maar werd de afweging gemaakt niets naar buiten te brengen:
Dit zou de loopbaan voor de betreffende promovendus en andere betrokkenen kunnen schaden.
Goh! Denk je dat echt?!
Het CvB wil het rapport van de integriteitscommissie nog steeds niet naar buiten brengen, ondanks het feit dat er fraude in de Wetenschap de laatste tijd wat extra in het nieuws is, zullen we maar zeggen.