ThePostOnline

Achter de PVV (17): PVV-stemmers imiteren de linkse kerk

18-11-2011 09:00

De media zijn natuurlijk de dienaars van jongens zoals Pechtold en Cohen, die zijn gebaat bij een heel mild beeld van de islam. (…) Als de media een heel mild beeld schetsen van de islam, dan krijgen ze geen problemen met de partijen van links. Daar willen ze geen problemen mee want door de jaren heen zijn dat toch de partijen die de macht voeren. En die verdelen de baantjes. Als jij geen zin meer hebt om journalist te zijn is het toch leuk om persvoorlichter van een politicus te worden. Dan moet de pers dus niet al te kritische artikelen over die mensen schrijven. En links heeft ook de massa-immigratie nodig om aan de macht te blijven in Nederland. Het is een machtsfactor.” (interview 11)

Het is een theorie van een 41-jarige man uit Den Haag. Moslims zijn nodig om linkse partijen aan de macht te houden, en dus laten linkse partijen veel moslims binnen. Wilders zei al eens dat immigranten in het vliegtuig naar Nederland de volgende les krijgen: ‘jij stemmen op Wouter Bos, hij jou geven uitkering’. De media willen geen problemen met politici, en dus schrijven zij niet kritisch over de islam. Dat willen diezelfde linkse politici namelijk niet. Waarom zouden de media niet slaafs achter de PVV aanlopen, nu de PVV als gedoogpartner in een invloedrijke positie is beland? Geen PVV-er die die vraag stelt.

Links complot
Dion Graus stapte vorige week uit de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel. Hij zou geen vragen mogen stellen over de bonussen aan bankiers. Al snel bleek dat Graus zich niet voorbereidde en stompzinnige vragen stelde. Toen dat uitkwam, zei Graus dat de NOS de beelden had verdraaid en dat Kamerleden hem hadden geschoffeerd. Waar dat over ging weet niemand. Weer zo’n theorie: de PVV functioneert prima, en krijgt ten onrechte verwijten toegespeeld. De publieke omroep en de Kamer voeren een hetze tegen de PVV. Want iedereen ziet in de PVV de grote vijand.

Waarom moet iedereen diep zuchten bij PVV-stemmers en PVV-Kamerleden die dit soort complottheorieën te berde brengen? Omdat niemand dit echt gelooft. Immigranten kwamen om andere redenen naar Nederland dan om PvdA te stemmen, Dion Graus bereidt zich slecht voor en de publieke omroep verslaat dat gewoon. Als de PVV-aanhang één kenmerk gemeen heeft, dan is het de extreme overtuiging dat men zelf gelijk heeft en dat anderen de PVV ten onrechte de maat nemen. Dat is niet alleen een probleem van Wilders en Graus, maar ook van vele van hun aanhangers. Voor twijfel is geen ruimte.

Het eigen gelijk
Dit is waar Cass Sunstein in zijn boek Republic 2.0 al voor waarschuwde: in het digitale informatietijdperk zoekt iedereen zijn eigen informatie op, en het liefst informatie die aansluit bij zijn eigen wereldbeeld. Zo kunnen verschillende mensen hele verschillende beelden van de werkelijkheid ontwikkelen, simpelweg omdat ze informatie die hun inzichten tegenspreekt actief uit de weg gaan. PVV-aanhangers zijn er het perfecte voorbeeld van. We geloven alleen Geert en niemand anders.

Maar de vraag is hoe uniek PVV-aanhangers in dit opzicht zijn. Jarenlang was de visie van links Nederland dat er niets mis was met de multiculturele samenleving, en dat als je hierop kritiek uitte, je een racist of minimaal een vreemdelingenhater moest zijn. Het is precies hetzelfde fenomeen als waar PVV-stemmers last van hebben als ze kritiek horen op hun leider of standpunten. Altijd vasthouden aan je eigen gelijk, ongeacht welk feit dan ook.

Ironisch dat PVV-aanhangers en links Nederland veel meer op elkaar lijken dan ze zichzelf realiseren.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie en bereidt een boek voor over de achterban van de PVV. Voor deze blogs maakt hij als inspiratiebron gebruik van interviews met PVV-stemmers, die zijn afgenomen door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.