Sport

Vanavond D-Day bij Ajax

28-11-2011 15:59

Vanavond eindigt de soap rond Ajax zijn apotheose. Aan de ene kant hebben we Kamp Cruijff. En aan de andere kant hebben we te maken met Kamp Ten Have. De vuile oorlog vooraf loog er niet om. Zo bleek Cruijff een racist en Ten Have een leugenaar. Want die eerste sprak uit dat Davids in de Raad van Commissarissen zat omdat hij zwart was. Ten Have stond klaar om de boel live op televisie te bevestigen maar vergat te vertellen dat de boel in een prima context was uitgesproken en allang uit de wereld was. Zo was het de hele week gooien met modder. En Kamp Cruijff gooide er afgelopen weekend nog een schepje bovenop. Want men stapt naar de rechter.

Nieuwe bom
Want volgens Cruijff moeten de sporters het voor het zeggen hebben. Dat adagium herhaalt hij al maanden, dus dat is op zich niks nieuws. Met deze gang naar de rechter waarin hij de juridische haalbaarheid van de plannen van Kamp Ten Have wil testen legt hij echter een nieuwe bom. Want naast Cruijff is de rechtszaak zo’n beetje aangespannen door alle jeugdtrainers. Volgens hen is het eerder bepaalde technisch plan door zowel de ledenraad en de Raad van Commissarissen met voeten getreden. Mensen die er verstand van hebben zeggen dat de zaak alle kans van slagen heeft. Maar hoe dat verder moet na de stemming vertelt geen hond. Wel laat Cruijff weten in elk geval niet af te treden. Er zijn vanavond drie opties.

In optie één krijgt Kamp Cruijff gelijk. In dat geval zegt de ledenraad het vertrouwen op in alle commissarissen, behalve Cruijff. In dat geval zegeviert de sport, kan Cruijff verder met de wederopbouw van Ajax en mag het Kamp Ten Have de wonden likken. In de tweede optie krijgt het Kamp Ten Have gelijk. In dat geval heeft Cruijff aangekondigd om te blijven zitten. Hij is in dat geval namelijk de enige commissaris die het aanstellen van een nieuwe directie nog kan aanvechten. En omdat Cruijff gezegd heeft niet te zullen wijken kunnen we nog wat vuurwerk verwachten. Optie drie maakt een einde aan alle heibel, als de ledenraad de hele Raad van Commissarissen naar huis stuurt. Maar ook dan is het gebeuren nog niet definitief. Want daarna is er nog een extra vergadering nodig om de boel te bekrachtigen.

Tweedehands auto
Belangrijke avond dus in Amsterdam. Bij NuSport onderzocht men de stemming binnen de ledenraad. Men kwam uit op tien tegen tien. Tien Kamp Ten Have en Tien Kamp Cruijff. Met vierentwintig leden in de raad twijfelen er nog vier. Het is te hopen dat het gezonde verstand in de ArenA zegeviert en Cruijff aan het langste eind trekt. Want van lieden als Ten Have koopt men nooit een tweedehands auto. Laat staan dat men ze een voetbalclub moet laten runnen.