Sport

Totale waanzin bij Ajax

12-12-2011 16:03

Vandaag deed de rechter uitspraak in het kort geding dat Kamp Cruijff tegen Kamp Ten Have had aangespannen. De aanstelling van Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind was de inzet. Omdat de aanstelling van de eerste twee werd opgeschort mogen we van een overwinning van Kamp Cruijff spreken. Ajax zou Ajax echter niet zijn als de waanzin die het nu al maanden in haar greep heeft het volgende hoofdstuk ingaat. Want meteen nadat het resultaat van de gang naar de rechter bekend werd was daar de aandeelhoudersvergadering.

Jaarcijfers
Die is inmiddels in volle gang. Cruijff kwam onverwachts langs om met zijn mede-commissarissen de aandeelhouders aan te horen. Natuurlijk werd hij door die aandeelhouders met een staande ovatie ontvangen. Staan de overige commissarissen toch mooi voor joker. En het kan nog gekker. Want de aanstelling van Martin Sturkenboom is opgeschort, terwijl die gewoon als directeur de vergadering toespreekt. Sterker: hij beloofde dat als deze toestanden zijn opgelost hij zich best wil buigen over de vraag of Ajax van de beurs kan. Een man wiens functie is opgeschort kan immers maar beter een goede visie hebben. Voor de lange termijn is dat altijd handig.

Peter R. de Vries is ook van de partij. Die zit vanuit de vergadering negatief te Twitteren over Cruijff. Dat alles terwijl man zonder baan Sturkenboom verklaart dat hij Wim Jonk twee gele kaarten heeft gegeven en dat Jonk bij de derde mag vertrekken. Terwijl juist de zeggenschap van Sturkenboom over Jonk inzet van de rechtszaak was. Die zeggenschap bestaat dus niet meer. Officieel gaat de aandeelhoudersvergadering over de jaarcijfers. Achter de schermen zoekt men echter uit of er alsnog over het wegsturen van de Raad van Commissarissen gestemd mag worden. Als dat blijkt te kunnen dan hebben die vandaag meteen hun laatste bijeenkomst gehad. Als het niet kan, dan zitten ze nog een maand en krijgt Ajax een nieuwe Raad.

Waanzin
En die nieuwe Raad kan Louis van Gaal alsnog aannemen. Zoals ze ook Johan Cruijff als adviseur kunnen aanstellen. Ondertussen duurt de waanzin in Amsterdam voort. Louis van Gaal wacht ondertussen rustig af. Die was eerder gevraagd of hij per 1 januari in Amsterdam wilde beginnen. Dat deed hij niet omdat hij nog onder contract staat bij Bayern München en tot juni 2012 nog een bedrag van tweeënhalf miljoen incasseert. Daar kan geen waanzin in Amsterdam tegenop.