Romneys nominatie is niet onvermijdelijk

06-02-2012 12:00

Mitt Romney is deze maand begonnen waarmee hij de vorige maand afsloot: met winnen. Hoewel niet alle uitslagen van de verschillende kiesdistricten in de Nevada Caucuses binnen zijn, is het duidelijk dat Romney bijna 50 procent van de stemmen gepakt heeft, en daarmee minimaal tien delegates. De strijd om de tweede plaats is gewonnen door Newt Gingrich, maar hij zag Ron Paul dichter bij komen dan hem lief is. Toch valt de uitslag van Paul ook tegen aangezien hij in 2008 nog tweede werd in de Silver State. De nummer vier van Nevada, Rick Santorum, zal deze week willen laten zien waarom hij nog aan de strijd deelneemt. Het lijken schermutselingen in de achterhoede, maar de nominatie van Romney is nog niet onvermijdelijk.

Voorspellingen
Het doen van adequate voorspellingen is in februari aanzienlijk lastiger dan vorige maand vanwege het geringe aantal peilingen dat gehouden wordt. Toch was het duidelijk dat Mitt Romney in Nevada zou winnen. Zijn Mormoonse achterban, zijn sterke organisatie en zijn overwinning in de staat in 2008, gaven hem al een voorsprong en de overtuigende overwinning in Florida deed de rest. De belangrijkste vragen die zaterdag dan ook beantwoord moesten worden, gingen niet over de front-runner maar over Newt Gingrich en Ron Paul.

Gingrich beweerde na Florida dat in de strijd om de nominatie nog maar twee echte kandidaten over waren, Romney en hijzelf. De nummers drie en vier konden zich beter uit de strijd terugtrekken, zo impliceerde hij, want hij zou het als conservative leader de Massachusetts moderate als enige lastig kunnen maken. Nevada liet echter zien dat het met die tweestrijd wel meevalt. Met een achterstand van bijna 30 procent op Romney en slechts een paar procent voorsprong op Ron Paul, is het nog bepaald niet zeker dat de voormalige Speaker of the House de gedoodverfde uitdager van Romney is. Gingrich kan zich niet aan het achterhoedegevecht onttrekken.

Uitdagers
De andere vraag ging over de kansen van Ron Paul om zijn sterke organisatie en fanatieke achterban zich uit te laten betalen in de caucus staten van februari. Hij pakte een iets groter deel van de stemmen dan in 2008 toen Romney een monsterzege boekte, maar werd wel derde in plaats van tweede. In een staat waar zijn libertarische boodschap gewaardeerd wordt, als enige Republikein ziet hij geen heil in een federale overheid die het zondige leven van Las Vegas aan banden legt, en zijn jonge achterban bijzonder uitgesproken is, had hij meer dan 25 procent van de stemmen willen – en moeten – pakken, iets wat niet gelukt is. Daarmee vielen de twee voornaamste uitdagers van Romney tegen en zette die front-runner weer een belangrijke stap op weg naar de nominatie.

Is er dan niemand die Romney nog een strobreed in de weg kan leggen? Toch wel. Morgen staan er caucuses op de agenda in Colorado en Minnesota. Public Policy Polling publiceerde de afgelopen dagen peilingen rond die beide staten. In Minensota zou Santorum inmiddels een kleine voorsprong hebben genomen en ook in Colorado doet hij het goed. Daar zou hij een overtuigende tweede plaats moeten kunnen pakken. Met 76 delegates op het spel kan de voormalige Senator uit Pennsylvanina dinsdag dus een goede slag slaan.

Onvermijdelijk
De vraag die de komende weken en maanden beantwoord moet worden is niet of Mitt Romney de meeste delegates gaat pakken en de meeste voorverkiezingen gaat winnen, maar of de drie andere kandidaten genoeg goede resultaten kunnen boeken om te voorkomen dat Romney de noodzakelijke 1144 delegates haalt om verzekerd te zijn van de nominatie. Aangezien de Republican base nog altijd niet overloopt van het enthousiasme voor de front-runner, behoort dat nog wel tot de mogelijkheden en een goed resultaat van Santorum morgen kan daar een stevige bijdrage aan leveren. Daarmee is de nominatie van Romney nog altijd niet onvermijdelijk.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.