In een verkiezingsjaar kan je als politicus niks ergers overkomen dan dat twee delen van je achterban door je politieke opponenten tegen elkaar worden uitgespeeld. Dat is precies wat President Obama overkwam toen vrouwen recht tegenover katholieken kwamen te staan naar aanleiding van zijn beslissing om religieuze organisaties te verplichten anticonceptiemiddelen aan te bieden in het zorgpakket van hun werknemers. (Gisteren schreef Adriaan daarover al een uitgebreid artikel hier in de WarRoom.)
Obama doet concessie in anticonceptie-ophef
Om uit die netelige positie te komen deed Obama gisteren een concessie waar betrokken partijen nu voorzichtig positief op reageren. Niet de religieuze organisaties hoeven te betalen maar de verzekeraars. Die zijn daartoe bereid omdat anticonceptie goedkoper is voor hen dan de kosten van een zwangerschap.
Inmiddels wordt de oorspronkelijk beslissing van Obama volop in twijfel getrokken. Hij krijgt het verwijt niet op de barricade te zijn gesprongen voor die beslissing en het zelfs hebben geprobeerd te verbergen.
Santorum, Romney en Gingrich speechen op conservatieve conferentie
Gisteravond was het de beurt aan de drie aanwezige presidentskandidaten om zich te presenteren aan het publiek op CPAC, dé jaarlijkse conferentie van conservatieve activisten. Romney had de zwaarste opgave: hij moest dit ietwat sceptische publiek voor hem zien te winnen. In een speech van 26 minuten noemde hij het woord “conservative” 25 keer en liep hij alle stokpaardjes (abortus, homohuwelijk, wapens en geloof) plichtsgetrouw af waarop hij normaal niet de nadruk legt. Hij werd beleefd ontvangen en zelfs warm toen hij deze woorden uitsprak: “I started new businesses and turned around broken ones, and I’m not ashamed to say I was successful in doing it.”
Santorum viel Romney hard aan maar zonder hem op enig moment bij naam te noemen. Gingrich werd geïntroduceerd door zijn vrouw Callista, die een prominentere rol in de campagne zal innemen. Gingrich gaf een vurig pleidooi waarin hij de elite – en dus hun steun voor Romney – aanviel. Naast de presidentskandidaten spreken ook andere prominente conservatieven. Op YouTube kun je de speeches bekijken, vooral die van Ann Coulter is geestig. Bekijk hier wat er vandaag op het programma staat.
Vanavond uitslag voorverkiezingen Maine bekend
Al sinds vorige week zaterdag kunnen kiezers in Maine meedoen aan caucusses om te bepalen wie hun presidentskandidaat wordt. De resultaten zijn niet bindend waardoor er nauwelijks peilingen zijn. Ron Paul wordt gezien als grote kanshebber. Maar op Intrade, de site waar gewed wordt op de resultaten, wordt Romney gezien als de grootste kanshebber. Hij wordt daar een kans toegedicht van 61,5% om te winnen, gevolgd door Paul met 38,9%.
Kort Nieuws:
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.