ThePostOnline

Meldpunt PVV prima initiatief

15-02-2012 11:00

De PVV heeft een online meldpunt ingericht waar de gewone burger kan klagen over overlast door arbeidsmigranten uit Midden en Oost-Europa. De komst van het aantal arbeidsmigranten, voornamelijk uit Polen, is totaal onderschat. Er werd gerekend op zo’n 18.000 werknemers, het werden er meer, veel meer, mogelijk zelfs zo’n 200.000. Er heerst het sterke vermoeden dat deze groep voor veel overlast zorgt. Toch mag dat blijkbaar niet worden gepeild, gezien de sterke reacties op het Meldpunt Midden en Oost Europeanen. Waarom niet? Het is onjuist te stellen dat zo’n meldpunt discriminerend is, hoe sterk die paniekreflex ook is.

“Misselijkmakend, vulgair en een politieke partij onwaardig,” aldus VVD-Europarlementariër Van Baalen. Hij vindt dat premier Rutte de ambassadeurs van tien Midden- en Oost-Europese landen een antwoord schuldig is op de boze brief die ze aan de Tweede Kamer schreven. “Abject,” aldus Cohen. Rutte heeft niet zo’n zin zich uit te spreken tegen het PVV-initiatief. Begrijpelijk, en niet alleen omdat het de gedoogpartner betreft. Afstand nemen van dat meldpunt is afstand nemen van de observaties van de gewone burger. En die is al monddood genoeg.

Problemen al bekend
Polen, Roemenen en Bulgaren vaker crimineel? “We hebben heel sterke onderbuikgevoelens dat dat zo is, maar we willen kijken of dat met cijfers is te onderbouwen,” aldus een woordvoerder van de Raad voor Korpschefs in Het Parool. De Amsterdamse politie: “Verdachten die zich in de binnenstad schuldig maken aan zakkenrollen en skimmen, zijn vaak Oost-Europeanen,” in diezelfde krant. Op basis van die uitspraken, is het niet zo gek dat een politieke partij besluit de proef op de som te nemen, en het eens aan de burger te vragen. Bovendien staan de opmerkingen van de korpschefs niet op zich. Als we (regionale) berichtgeving mogen geloven zitten Polen veelal met z’n velen in kleine kamertjes, vieren ze uitbundig feest, meestal beschonken, en is er overal in het land sprake van overlast. Geen onzin, aangezien er al in 2007 een Werkgroep Overlast Polen werd opgericht door Vogelaar (Integratie destijds) en Donner (Sociale zaken, idem). Als algemene conclusie stelt de Kamercommissie onder leiding van CDA’er Ger Koopmans in september 2011 bovendien dat Nederland niet in staat is geweest de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in goede banen te leiden. Goh, dus er zijn wel degelijk grote problemen met de arbeidsmigranten. Het wordt zelfs specifiek onderzocht.

Paniekreflex
Het melden, en vooral het expliciet vragen naar overlast en criminaliteit door die groep, is voor sommigen een brug te ver. Dan laat ik de opportunisten die hierin een uitgelezen kans zien de PVV aan te vallen, terwijl ze zelf al jaren een Polenmeldpunt hebben, zoals de SP, even buiten beschouwing. Alsof het gaat om racisme, om vreemdelingenhaat, om een soort NSB-meldpunt om joden te verklikken. Die suggestie wordt vooral gewekt door D66, de PvdA en Groenlinks, zoals te verwachten viel. Misschien moeten de tegenstanders, de boe-roepers, diegenen die overal fascisme roepen, zich eens afvragen of niet de PVV, maar juist zij geobsedeerd zijn door achterhaalde concepten als ‘ras’. De groep Oost-Europese arbeiders wordt namelijk niet gebonden door ‘ras’, maar door bepaalde omstandigheden. Als de ‘Polen’ daadwerkelijk slachtoffers zijn van malafide huisjesmelkers, exploiterende werkgevers en een gebrek aan regelgeving omtrent werkloosheid bij arbeidsmigranten, dan is dat mogelijk wat hen vatbaar maakt voor het veroorzaken va overlast, niet ras. En dat maakt hen wel tot een specifieke groep, omdat ze op vergelijkbare omstandigheden stuiten, en die dus als groep aanpak vergt. Dus het is niet zo gek dat er expliciet wordt gevraagd naar problemen bij die groep. De groep jonge Marokkanen kent al jaren een specifieke aanpak, omdat die groep ook bepaalde kenmerken, problemen en uitdagingen deelt. Maar om nu de Oost-Europese arbeiders ook als groep te behandelen, dat is plots abject en misselijkmakend?

Natuurlijk zijn niet alle Polen en andere Oost-Europenanen die hier werk zoeken, vinden en soms verliezen crimineel, en zorgen ze niet allemaal voor overlast – die suggestie wordt niet eens gewekt. Maar misschien kan Den Haag eindelijk eens leren te luisteren naar wat Jan-met-de-pet te melden heeft? Gewoon hip crowdsourcen dus. En dan daarna een onderzoek starten of het gemelde daadwerkelijk het geval is. Dat getuigt van respect voor de observaties van de burger. En mochten de PVV en hun melders het dan bij het verkeerde eind hebben, dan is het nog altijd mogelijk ze daarmee te confronteren.

Het hele issue maakt maar weer eens duidelijk dat bepaalde partijen helemaal niet willen weten wat de burger denkt, maar vooral willen bepalen, in al hun morele superioriteit, wat de burger moet denken en vinden. Zelfs al is het enige doel van het meldpunt het “in kaart brengen [van de klachten] en de resultaten daarvan aanbieden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,” als er “racisme!” en “foei!” kan worden geroepen, staat de Nederlandse politiek te trappelen. Behalve onze minister-president, gelukkig.