WarRoom

Santorums beraad, Obama’s paasontbijt, Gingrich’ denk tank failliet

06-04-2012 10:00

Het is vandaag Goede Vrijdag en de Republikeinse presidentskandidaten nemen heel toepasselijk een dagje vrij. Moet kunnen, het hele verkiezingscircus is in wat rustiger vaarwater beland, met de volgende verkiezingen pas op 24 april in Pennsylvania (Rick Santorums thuisstaat), New York, Connecticut, Delaware en Rhode Island. Het wachten is eigenlijk vooral op wanneer Rick Santorum de handdoek  in de ring gooit.

Santorum beraadt zich op campagne
Na de overwinningen van Mitt Romney in Maryland, Wisconsin en Washington DC eerder deze week, hebben Rick Santorum en diverse conservatieve leiders de koppen bij elkaar gestoken om zich te beraden  op de campagne. Van stoppen was geen sprake, hoewel journalisten het verdacht vonden dat Santorum vier dagen vrij zou nemen voor het paasweekeinde. Bij nader inzien wellicht geen vreemde keus voor een streng religieuze kandidaat. Woordvoerders van de bijeenkomst van conservatieven verklaarden in elk geval dat Santorum in de race moest blijven. Sommige Santorum supporters opperden dat Newt Gingrich moest vertrekken en zijn delegates overdragen. Geen sprake van, aldus Team Gingrich.

Obama’s Easter prayer breakfast
President Obama heeft gisteren in het Witte Huis een Easter prayer breakfast gehouden met christelijke leiders van verschillende gezindten, waar hij sprak over geloof en twijfel. “I am not going to stand up here and give a sermon. It’s always a bad idea to give a sermon in front of professionals”, zei hij, maar stak dan toch een mini preekje af. Met Pasen herdenken christenen het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus, en Obama sprak over het gedeelte waarin Jezus in de Hof van Gethsemané als mens in gebed de angstige momenten voor zijn dood beleeft en vraagt of die bittere beker misschien aan hem voorbij kan gaan. “It is only because Jesus conquered his own anguish, conquered his fear, that we’re able to celebrate the resurrection,” aldus Obama. “We all have experiences that shake our faith. There are times where we have questions for God’s plan relative to us, but that’s precisely when we should remember Christ’s own doubts and eventually his own triumph.” Geloof, angst en twijfel, opmerkelijke thema’s voor een president die op zijn herverkiezing hoopt en staat tegenover een bitter verdeeld Congres.

Obama tekent JOBS Act
President Obama heeft gisteren de JOBS Act getekend, toch nog een bipartisan wet die de economie moet stimuleren door de financiering van kleine ondernemingen en starters te faciliteren.  Obama noemde de wet een game changer voor het bedrijfsleven, en werd bij het tekenen geflankeerd door Republikeinen als Eric Cantor, de House Majority Leader en Senator Scott Brown. AOL co-founder Steve Case, een groot voorstander van de wet was ook van de partij. 

Gingrich health care denk tank failliet
The Center for Health Transformation, de denk tank over de gezondheidszorg die Newt Gingrich in 2003 oprichtte, is failliet gegaan. Gingrich was al geen relevante factor meer in deze presidentsrace, maar dit nieuws komt een kandidaat natuurlijk niet ten goede, als het land zoekt naar een leider die hen uit de crisis leidt. Gingrich gaat er prat op werkzaam te zijn geweest in het nadenken over zorgplannen, maar waarschijnlijk laat hij liever onbelicht dat zijn eigen denk tank ooit een individual mandate voorstond, de regel die alle burgers te verplicht een zorgverzekering aan te schaffen om de zorgkosten in de hand te houden. Dat is nou net het punt waarvoor Obama’s zorgwet momenteel in het Hogergerechtshof behandeld wordt.

Kort nieuws

  • Mitt Romney heeft zich gevoegd bij het koor dat Obama bekritiseert op zijn kritische opmerkingen naar het Hogergerechtshof toe.
  • President Obama gebruikte deze week de term Social Darwinism om het begrotingsplan van Paul Ryan wat Mitt Romney omarmd heeft aan te vallen. De vraag is of dat verstandig is, niet iedereen is op de hoogte wat hij daar nou precies mee bedoelt en anderen hebben we weer erg negatieve associaties bij.
  • Leuke campagne stunt van Team Romney: de verjaardag van vrouw Ann meevieren in de Trump tower. Nu uitverkocht.
  • Nog een vrouwen issue dat de campagne bereikt. Augusta National, een elitaire all male golfclub van 80 jaar oud is onderwerp van discussie omdat vrouwen geen lid mogen worden. Hier zijn Obama en Romney het dan wel over eens, hun persoonlijke mening is dat het gewoon moet mogen, maar de club beslist.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.