Die Chinese studiegenoot die altijd zwijgzaam in je lokaal hele collegeblokken volschrijft. Die zonderling die nooit meegaat met een borrel, maar altijd nog even blijft doorwerken in het laboratorium. Vertrouw het niet! Voor je het weet ligt het resultaat van jaren werk opeens op een bureau in Peking waar ze er een kernwapen van bouwen. In Leuven zijn ze beducht voor dit soort praktijken. De KU Leuven heeft een grote samenwerking gesloten met enkele vooraanstaande instituten uit China om kennisdeling en de uitwisseling van studenten te bevorderen. Eén maar, de talentvolle Chinezen worden niet geacht mee te doen aan gevoelige onderzoeksprojecten, zoals computerbeveiliging, software voor banken en programma’s rond kernenergie.
“Daar laten we niet de eerste de beste Chinese masterstudent op los. Je moet de kat niet bij de melk zetten. We hopen intussen de Chinezen het nut en belang van intellectueel eigendom aan te leren,” vertelt vicerector internationaal beleid Bart de Moor (KU Leuven) aan De Morgen. Van dat laatste lijkt men zich in China weinig aan te trekken, zo wordt in België geconstateerd.
Ook in Nederland proberen de Chinezen voet aan de grond te krijgen, waar het gaat om onze universiteiten. Zo bezocht de president van de Peking University onlangs al de Universiteit Leiden en die van Utrecht. Of de Nederlandse universiteiten een beetje zuinig met hun gevoelige onderzoeksprojecten omgaan is niet bekend. Zeg niet dat er nooit is gewaarschuwd.