WarRoom

‘Romney is Bush on steroids’, Obama en Clintons halen banden aan, Kony2012

30-04-2012 12:00

Terwijl Nederland Konininginnedag viert, komt men in Washington bij van de feestjes rondom het White House Correspondents’ Dinner dit weekend. President Obama was zondag echter al weer aan het fundraisen voor zijn campagne, met hulp van niemand minder dan Bill Clinton. Ondertussen hebben Amerikaanse troepen in donker Afrika alle moeite met de jacht op Joseph Kony.

Bill Clinton: ‘Romney is Bush on steroids’
President Obama was op zondag druk bezig met fondsen werven in de welvarende buitenwijken van Virginia en stond daarbij schouder aan schouder met oudpresident Bill Clinton die een goed woordje voor hem deed: “Barack Obama deserves to be re-elected president of the United States, because he has clear objectives for the country and is meeting them.” Over Romney zei hij zonder hem bij naam te noemen: “basically wants to do what they did before, on steroids, which will get you the same consequences you got before, on steroids”, waarmee hij dus ook impliciet uithaalde naar zijn opvolger George W. Bush.

Obama en Clintons halen banden aan
De banden tussen Obama en de Clintons zijn sinds de intensieve Democratische voorverkiezingen van 2008, waar ze nog bittere rivalen waren, opmerkelijk hecht geworden. Team Obama hielp Hillary Clinton haar campagneschulden af te betalen, en nu helpt haar man Obama met het winnen van de witte arbeidersklasse. Hillary zelf is sinds ze Secretary of State is onder Obama alleen maar populairder geworden, en zou een geweldige troef zijn op het campagnepad. Maar volgens de Hatch Act mag ze zich niet bezig houden met partijpolitiek. Obama lost dat op door haar zelf bij naam te noemen:“Hillary and I — we’ve spent the last three and a half years cleaning up after other folks’ messes” en door haar man te gebruiken, niet alleen bij campagnebijeenkomsten en fundraisers, maar ook met een prominente rol in spotjes.

Jacht op Kony valt zwaar
In opdracht van president Obama zijn honderd Amerikaanse elitetroepen al maanden bezig om Joseph Kony op te sporen in de jungle van de Centraal Afrikaanse Republiek, nog zonder veel succes. Kony wordt gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid, als leider van het Lord’s Resistance Army heeft hij duizenden kinderen ontvoerd om er kindsoldaten en seksslaven van te maken. Militaire betrokkenen hebben nu voor het eerst met de media gesproken. De zaak heeft het afgelopen jaar veel aandacht gekregen vanwege de spraakmakende internetcampagne Kony2012, en het lijkt erop dat dat zo zijn effect heeft gehad. Generaal  Carter F. Ham, de bevelhebber voor de Amerikaanse troepen in Afrika heeft een  Kony2012-poster op zijn kantoordeur hangen en een andere official verklaarde: “Let’s be honest, there was some constituent pressure here. Did ‘Kony 2012’ have something to do with this? Absolutely.” In maart dit jaar verklaarde president Obama dat hij de Kony2012 campagne steunde.

Kort Nieuws

  • Mitt Romney houdt zich ook al bezig met buitenlandse politiek en heeft zijn steun uitgesproken voor een Chinese dissident die asiel heeft aangevraagd bij de Amerikaanse ambassade.
  • Bob Woodward, één van de legendarische journalisten die het Watergate-schandaal optekende, verdedigt zich tegen aantijgingen dat hij het verhaal aangedikt zou hebben.
  • Robert Gibbs en Ed Gillespie, topadviseurs voor respectievelijk president Obama en Mitt Romney, reageerden allebei op zondag in NBC’s Meet the Press op beschuldigingen dat Obama de dood van Osama bin Laden zou politiseren.
  • De leukste White House Correspondents’ Dinner grappen van president Obama en Jimmy Kimmel volgens Politico vind je hier en hier. De beelden vind je kan je hier terugvinden.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.