Koninginnedag met de proleten: een meelijwekkend relaas

03-05-2012 09:30

Ik kan alleen maar constateren dat Henk & Ingrid broer en zus zijn, als ik op Koninginnedag uit het raam kijk naar hun telgen. Getogen in vuilniszakken met bontkraagjes, ogen veel te dicht bij elkaar, dat werk. Een bonte verzameling aan matjes (let wel: geen Corps-matjes, maar de echte hardcore shit), zwangere tienermeisjes en een schroothoop aan gouden kettingen en oorbellen.

Dit is geen vinger-wijs-column of een of andere elitaire tirade over intellectuele superioriteit. Ik erger me gewoon het leptyfus en dat wil ik graag met mensen delen, want ik kan toch niet naar buiten. Mijn straat staat immers bomvol proleten. Ik kan huilend in foetushouding in bed gaan liggen, of ik kan iets constructiefs doen, zoals dit verhaaltje typen. Dus bij dezen.

Dawn of the Dead
Op de Facebookpagina van dhr. Brussen is ondertussen de actuele stand van zaken te lezen, omtrent de invasie der Provincialen in Amsterdam. Ik leef met je mee Bert, maar weet dat je te maken hebt met de light-versie. Jij hebt te maken met de provinciaaltjes die zich nog in woorden kunnen uitdrukken, het concept van openbaar vervoer kennen en het motorische vermogen hebben om een ov-chipkaart te hanteren. Bij mij in de straat, in het Hoge Noorden, lijkt het een beetje Dawn of the Dead-taferelen aan te nemen.

Gelukkig woon ik twee hoog, in een zwaar beveiligd appartementencomplex. Maar godverdomme, het is niet leuk om rammend brak in je kamertje vast te zitten met boerentechno buiten (afgewisseld met discoklassiekers van het niveau Sky Radio), die zo hard staat dat alles van de vensterbanken flikkert. Op dit soort momenten voel ik me een ouwe azijnpisser met een midlifecrisis. Ik doe er waarschijnlijk goed aan om het voorbeeld van mijn huisgenoot te volgen. Die is al lang en breed weer begonnen met drinken en staat al uren kneiterlam uit het raam te staren en dingen te roepen als “het is niet echt, het is een natuurdocumentaire!”

Dus Bert, als je deze schrijnende situatie een keer wil meemaken, je bent volgend jaar van harte welkom! Zorg jij voor de drank? Dan zorg ik voor de borrelnoten en tranen!