Sport

Bendtner’s boze onderbroek

19-06-2012 09:00

Had u ‘m in de gauwigheid al gezien? Nee, niet de tweede treffer van Bendtner tegen de Portugezen, maar zijn onderbroek. De UEFA zag ‘m en het beviel ze helemaal niets. Er zou namelijk op Bendtner’s boxer een sponsor hebben gedaan. Het gokbedrijf van een Iers maatje van de enigmatische Deen. In plaats van te hopen dat niemand het gezien had en in de achterkamertjes met een vingertje te wijzen, ging de UEFA all-in en ze schorsten en beboetten de spits in kwestie. Jammer, want het racisme dat vrijwel iedereen wel al opmerkte wordt nog altijd genegeerd.

Het grote geld
Als supporters willen we eigenlijk toch vooral genieten van het edele spelletje en niemand zal ontkennen dat er geld nodig is om dat mogelijk te maken. Zonder het grote geld, geen grote toernooien. Daar is niets mis mee, maar de afgelopen jaren heeft dat grote geld en het imago van misselijkmakende perfectie gewonnen van het gezonde verstand.

Nicklas Bendtner mag namelijk 100.000 euro lappen en is de eerstvolgende interland van Denemarken geschorst. Juist, vanwege een sponsornaam op de rand van zijn onderbroek. We herinneren ons ook allemaal de rel twee jaar geleden in Zuid-Afrika met de biermeisjes van ’t bekende Brabantse biermerk, die met handig in de markt gezette jurkjes aan amper opvallende guerrillamarketing deden.

Het werd echter pas geniale reclame toen de UEFA en FIFA er relletjes van maakten. Er wordt met ijzeren vuist gestraft als de spotlight plotseling op onderwerpen staat die de voetbalbonden geen geld opleveren. Althans, dat zou je denken, maar de imagodeuk die het voetbal oploopt bij elk geval van racisme is toch minder waard dan de harde knaken van de sponsor.

Racisme
De Kroatische voetbalbond kreeg in 2008 een boete van amper 10.000 euro voor racistische spandoeken en spreekkoren op het EK van dat jaar. De Servische voetbalbond moest 20.000 euro lappen na aanhoudende racistische spreekkoren op ’t EK onder-21 (!) in Nederland (!) in 2007. FC Porto betaalde in april van dit jaar nog 20.000 euro na oerwoudgeluiden bij ieder balcontact van Mario Balotelli, toen diens club Inter de Portugese topclub trof in de Champions League.

Ondertussen bracht de BBC met een snoeiharde documentaire het racisme op de Poolse en Oekraïense tribunes in beeld en ook toen hulde de UEFA zich eigenlijk in stilzwijgen. Vier gevallen van overduidelijk racistisch gedrag van grote groepen supporters worden allemaal samen bestraft met een bedrag dat de helft is van wat Bendtner moet betalen voor een foute onderbroek. Dat is niet alleen niet te begrijpen, dat moeten we niet willen begrijpen.

Grote winnaar
De grote winnaar is in ieder geval het Ierse gokkantoor dat Bendtner zijn inmiddels legendarische onderbroek kado deed. Eerder dit jaar maakte ‘t bedrijf al furore door een dertig meter hoog beeld van de Engelse bondscoach Roy “The Redeemer” Hodgson op de cliffen bij Dover te plaatsen. Zonder het op te zoeken wist ik dat ze Paddy Power heten, maar wie kan zonder te kijken de officiële goksponsor van de Deense bond en UEFA noemen? Ik bedoel maar.