In een publicatie van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de persoonskenmerken van zzp’ers in Nederland nauwkeurig in kaart gebracht. Zo is vast komen te staan dat Nederland in het eerste kwartaal van 2012 1,1 miljoen zelfstandigen telde, waarvan ca. 69 procent geen personeel heeft. 53 procent houdt zich bezig met het leveren van diensten, 16 procent biedt producten aan. Het aantal zzp’ers is de laatste jaren ook enorm toegenomen.
Zelfstandigen naar type, 1e kwartaal 2012:
In de top tien van de meestvoorkomende beroepen staat bedrijfsadviseur bovenaan, van alle zzp’ers die diensten aanbieden is de helft bedrijfsorganisatiedeskundige of -adviseur. Er zijn ook medische beroepen die hoog scoren in de lijst, met name artsen en fysiotherapeuten. Daarnaast zijn er veel kappers en schoonheidsspecialisten en beroepen in de bouw, zoals timmerman en schilder, die als zzp’er werken.
Zzp’ers die diensten aanbieden naar beroep in het eerste kwartaal van 2012:
Uit de statistieken blijkt ook dat vrouwelijke zzp’ers in ongeveer drie van de vijf gevallen deeltijd werkt (45 procent van hen werkt 20 tot 35 uur per week). Van de mannelijke zzp’ers werkt iets minder dan 80 procent fulltime. Ca. 45 procent van de zzp’ers is hoogopgeleid tegenover 34 procent van mensen in loondienst.
Zzp’ers die diensten aanbieden naar geslacht en aantal uren per week in het eerste kwartaal van 2012:
Vrouwelijke zzp’ers verdienen ook aanzienlijk minder dan mannelijke. Gemiddeld verdiende de mannelijke zzp’er 26.000 euro per jaar, de vrouwelijke 40 procent minder, namelijk ca. 15.000 euro per jaar.
Bron: CBS