Mailen over de Tour #14

12-07-2012 20:00

Hola Poncke!

Verdomme! Gesink had zelfs warmgereden van te voren. Hij vloog er meteen in na de start maar zijn moment de gloire duurde exact 15 kilometer. Kopman schmopman. Wat een deceptie. Hij kwam bijna niet meer vooruit. En toen stapten Westra, Ruijgh en Mollema ook nog af. Het is deze Tour voor de Nederlanders strompelen van het ene naar het andere dieptepunt.

Zo’n Boasson Hagen van Sky rijdt de hele beklimming van de Madeleine op kop van het peloton. Dat is andere koek. Ook zagen we een puntgave chasse patat van Sagan in de afdaling van de Madeleine. De kleine Kermit met zijn kikkerfietsbel (zie mail #13) was op zoek naar de kopgroep met het oog op de tussensprint. Maar de kopgroep was veel te ver weg. Misschien vindt hij het prettig om langdurig bij 90 km/u op zijn stang te zitten. ‘Eén steentje en het nageslacht is naar de vaantjes’, aldus Michel Wuyts.

Op de Croix de Fer zaten Ten Dam, Hoogerland en Weening nog in de kopgroep. Dan ga je toch weer een beetje hopen. Alleen Ten Dam hield stand. HUP TEN DAM, schreeuwde ik tegen het beeldscherm. Boogerd zei gisteren in de Avondetappe over Ten Dam dat hij een veel betere renner zou zijn als hij meer als een professional zou leven. Maar Laurens gaat graag als backpackende hippie door het leven buiten het wielerseizoen. Gelijk heeft-ie. huptendam! piepte ik nog een keer… Op de derde klim moest bij lossen.

Maar wat een schitterende rit met een prachtige finale. Froome die Wiggo achterlaat en teruggefloten wordt. Ullrich – Riis 1996 déjà vu. Evans die er helemaal doorheen zakt. En Rolland die vorig jaar de rit naar Alpe d’Huez won en vandaag zijn talent bewijst. De hoop van Frankrijk. Nu wij nog.

Hup!
M

Ha die Mies!

Team Skynet. Onverslaanbare Terminators zijn het. Van die vloeibare robots. Je kunt ze twintig keer doodschieten – twintig keer demarreren – maar ze komen altijd weer terug. Onverstoorbaar en monomaan hun taak uitvoerend. Emotieloos welhaast. Met in hun midden, als een Bijenkoningin in het geel, de über-Terminator zelf. Bradley Wiggins. Je ziet niets aan zijn gezicht terwijl om hem heen en achter hem de gewone stervelingen bij bosjes op de Alpencols hun fiets parkeren. Huilend, achteruitrijdend. Panisch kijken ze elkaar aan.

Wat moeten we doen? Samen aanvallen? Alleen aanvallen? Ons met doodsverachting in een afdaling gooien? Zelfs de Alpen lijken onder de indruk van de robotica van het Britse team. De Glandon leek haast in overgave op haar rug te gaan liggen.

Vandaag zagen we de toekomst van het wielrennen. De vraag is wie het opneemt voor de sterfelijken onder ons, de ouderwetse renner. Kom op peloton, wie wordt jullie verzetsleider? Wat deze Tour nodig heeft is niet Alberto Contador. Ook Andy Schleck had er weinig aan kunnen doen. Wat deze Tour de France nodig heeft is Sarah Connor.

Ze mag zich morgen bij de start melden.

Vive le Tour!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.