Chernobyl Diaries: Niet meer dan het kleine broertje van Paranormal Activity

17-07-2012 09:02

CHERNOBYL DIARIES – Een bezoekje aan de Eiffeltoren, dagje Amsterdam, trip naar Londen; een trio Amerikaanse toeristen geniet van de welverdiende vakantie in Europa. Voordat de reis wordt vervolgd richting Moskou maakt de groep een tussenstop in Kiev, waar Chris zijn broer Paul bezoekt. Paul is ‘t leven in Oekraïne inmiddels gewend en heeft hier zo zijn handige contacten. Hij stelt voor om de ietwat saaie trip te onderbreken met een dagje Extreme Tourism van zijn nieuwe vriend Uri, eigenaar van een eenmanszaak die originele, spannende reizen organiseert. De vrienden zijn ’t er niet over eens, maar uiteindelijk wordt gekozen voor de verrassing. En die verrassing krijgen ze…

Uri brengt het zestal, inmiddels vergezelt door een Europees stelletje, naar het spookachtige Prypjat, waar in ’86 de befaamde Tsjernobylramp plaatsvond. De weg is versperd door soldaten, maar de oud-militair Uri doet er alles aan om zijn klanten tevreden te houden. Hij rijdt zijn busje via een andere weg naar de verlaten stad. Een beer in een oud huis, een klein kampvuurtje; er gebeuren vreemde dingen die de sfeer in de groep echter nóg beter en spannender maakt. De ervaren gids Uri vertrouwt de boel toch niet helemaal en wilt geen risico meer nemen. Maar zoals in iedere horrorfilm een standaard verwacht momentje zit, gebeurt er ook iets wat de kijker niet echt zal verrassen: de auto start niet meer, aangezien de draden zijn doorgeknipt. Inmiddels wordt het langzaam donker. De toeristen krijgen wel een hele serieuze vorm van extreme tourism.

Chernobyl Diaries is bloedstollend vanaf het moment dat de auto niet meer wil starten. Er gebeuren vreemde, onverklaarbare dingen, er is geen bereik en niemand kan de groep helpen. De schrikmomenten zijn zo nu en dan briljant getimed, maar helaas wel op één hand te tellen. Er wordt beweerd dat er enkele bewoners van Prypjat waren die hun huis na de kernramp niet hebben verlaten, dus dat de toeristen daar niet alleen zijn is niet eens onmogelijk. Het feit dat de auteur ook het succesvolle Paranormal Activity heeft geschreven, zorgt er echter niet voor dat Chernobyl Diaries qua horrorniveau in de buurt komt. Wel is deze film de moeite waard en zal je, of je nou regelmatig scary movies meepikt of niet, ongetwijfeld een keer van je stoel laten schrikken.