Cult

Recensie: The Dark Knight Rises stijgt boven voorgaande delen uit

19-07-2012 09:15

Het laatste deel van Christopher Nolan’s Batman-trilogie is een film die je gezien moet hebben. Een gigantische productie met een fantastisch resultaat, het beste is duidelijk bewaard voor het laatst. De vraag is of Batman de stad Gotham ook voor een laatste keer tegen het kwaad zal kunnen beschermen.

Acht jaar later…
De derde film start acht jaar nadat Batman zijn cape aan de wilgen hing en de verantwoordelijkheid nam voor de dood van Harvey Dent. In de tussentijd zijn de straten van Gotham weer verschoond van de georganiseerde misdaad waardoor de stad eerst zo geteisterd werd. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de leugen van Bruce Wayne en commissaris Gordon en de antimisdaadwet, de Dent Act, die daarop volgde.

Christian Bale kroop voor de derde keer in de huid van miljonair Bruce Wayne en daarmee automatisch ook in het pak van Batman. Weer zet Bale een held van formaat neer en weet hij iedereen te betoveren met zijn zware Batman stem. Naast de mannelijke held is er in de film ook eindelijk een stoere rol weggelegd voor een vrouw, Anne Hathaway speelt de zeer sluwe en charmante Catwoman. De verder vrij serieuze en donkere film wordt opgevrolijkt door de venijnigheid en charme van Hathaway en door middel van een paar prachtige one-liners.

Bane, het nieuwe kwaad
Aangezien de Joker niet langer meer in ons midden is, er wordt hier overigens met geen woord over gesproken in de film, was het tijd voor een nieuw gezicht van het kwaad in de vorm van Bane. De slechterik wordt overtuigend gespeeld door de Britse acteur Tom Hardy. Het masker dat Hardy draagt maakt het moeilijk zijn gelaatsuitdrukkingen te lezen, maar gelukkig weet Hardy met zijn indrukwekkende lichaam dit geheel goed te maken. Minder sterk is dat Hardy hele zachte ogen heeft en deze niet helemaal passen bij de gemene schurk, vanwege het gebrek aan gelaatsuitdrukkingen valt dit af en toe iets teveel op.

De overige leden van de sterrencast doen niet onder voor hun gemaskerde mede-spelers: de betoverend mooie Marion Cotillard, de jonge energieke Joseph Gordon-Levitt, zorgzame vaderfiguur Michael Caine, heldhaftige Gary Oldman en geniale Morgan Freeman. Niemand doet voor elkaar onder en dan kan eigenlijk ook niet anders als je cast bestaat uit zulke grote namen.

Intense filmbeleving
Een bijzondere vermelding voor de componist van de filmmuziek is op zijn plaats. Hans Zimmer componeerde al tweemaal eerder de muziek voor de Batman films en ook de muziek van Nolan’s film Inception was van zijn hand. De muziek is intens en zorgt voor een nog betere filmbeleving.

Het einde moet een verrassing blijven, maar zonder spoilers weg te geven moet worden gezegd dat het een prachtig en emotioneel einde is. In ieder geval een waardig einde van de Batman-trilogie. Of er meer films volgen over deze superheld is nog niet bekend, wel zijn er plannen voor een DC versie van The Avengers.