Dacht Gerd Leers het nog zo goed geregeld te hebben met zijn uitzondering op de Terugkeerrichtlijn, wordt hij door een rechtenstudentje op zijn vingers getikt. Wat blijkt? De uitzondering is niet rechtsgeldig. Hierdoor zitten een aantal vreemdelingen op Schiphol nu onrechtmatig vast. VU-student Irmela Kodžaga ontdekte dit tijdens het onderzoek voor haar bachelorscriptie.
“Ik sta voor een streng, maar rechtvaardig asiel- en migratiebeleid”, zegt Gerdje op zijn rijksoverheid profiel. Niet helemaal waar dus meneer de minister.
In de Terugkeerrichtlijn staat beschreven wanneer vreemdelingen het gevang in kunnen worden gezet. Dat kan alleen als er een terugkeerbesluit door de Immigrantie- en Naturalisatiedienst is genomen, als er onderduikgevaar is, en als er zicht is op uitzetting. Gerd wil sommige migranten ook om andere redenen vast kunnen zetten. Asielzoekers op Schiphol bijvoorbeeld, die geen toegang krijgen tot Nederland.
Dus dacht Gerd “ik maak gewoon een uitzondering op de regel” en publiceerde hij in februari een AMvB’tje, een Algemene Maatregel van Bestuur. Irmela Kodžaga ontdekte dat deze maatregel geen rechtskracht heeft, omdat rechtsregels over detentie altijd op een formele wet gebaseerd moeten zijn en niet op een AMvB. Dat eisen zowel de Nederlandse Grondwet als het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.