Ayo for Yayo, Antwerpen snuift er op los

26-07-2012 13:00

Het rioolwater in Antwerpen bevat meer sporen van sos, sneeuw, yayo, wit, cocaïne dan in het water van vele andere Europese steden.  Er wordt in Antwerpen meer cocaïne gebruikt dan in Brussel, Londen en Parijs. Dat blijkt uit een Europees onderzoek waar de Universiteit van Antwerpen aan meewerkte, meldt Vlaams dagblad de Gazet van Antwerpen. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science of the Total Environment.


Als we het onderzoek moeten geloven snuiven Antwerpenaren er lustig op los: het cocaïnegebruik ligt bijna drie keer zo hoog dan in andere Europese steden, zo blijkt uit het rioolwater. Zelfs metropool Londen wordt, letterlijk dubbel en dwars, door Antwerpen ingehaald.

‘Het gemiddeld Europees gebruikt ligt op 700 mg per dag per 1.000 inwoners’, zegt Dr. Alexander van Nuijs van het toxicologisch centrum van de Antwerpse universiteit in Gazet van Antwerpen. ‘In Brussel is dat  500 mg per dag per 1.000 inwoners, in Antwerpen liefst 1950 mg per dag per 1.000 inwoners. Dat komt  neer op ongeveer 20 lijntjes per dag per 1.000 inwoners.”
De onderzoekers noemen twee verklaringen voor de snuifcultuur: 1. Antwerpen is een feeststad geworden 2. De Antwerpse haven zou één van de draaischijven in de illegale cocaïnehandel zijn. En waar veel aanbod is, is vraag, denken de onderzoekers.