Het voetbalseizoen is in Nederland amper een weekend bezig, maar rustig toewerken naar de tweede competitiewedstrijd is er niet bij. Morgenavond staat er immers een interlandronde op het programma. Veel trainers zijn hier, terecht, niet over te spreken, maar als de FIFA besluit dat er oefeninterlands worden gespeeld, is er geen ontkomen aan. En zodoende moeten de mannen van herintredend bondscoach Louis van Gaal morgen weer aan de bak, in de burentwist met België.
Op de interlandronde half augustus is traditioneel veel kritiek, zeker in de jaren dat er ook een EK of een WK heeft plaatsgehad. En toegegeven, voor de clubs die net aan het seizoen beginnen is het ook heel vervelend om gelijk weer spelers af te staan. Bert van Marwijk heeft twee jaar geleden nog zijn onvrede geuit door voor het treffen met Oekraïne de WK-gangers thuis te laten en met een veredeld Jong Oranje af te reizen. Maar dit jaar is het anders, en wel om twee redenen.
België
Allereerst spelen we niet tegen een willekeurige anonieme tegenstander als Oekraïne of Hongarije, maar tegen onze zuiderburen. Het land waar we vaak smalend om lachen als ze zich weer niet hebben gekwalificeerd voor een eindronde of als ze het niet voor elkaar krijgen om binnen driekwart jaar een regering te vormen. Maar ook het land waar we een sluimerende sympathie voor hebben. Ze praten immers ook een variant van Nederlands – een deel van de bevolking althans – en België voelt toch altijd een beetje als het kleine broertje. Het kleine broertje waarvan we altijd hopen dat hij het goed doet, zolang hij het maar net minder goed doet dan ons.
België is tevens de eerste tegenstander ooit geweest van Oranje. Antwerpen was in 1905 het decor voor de 1-4 overwinning van Oranje, waarbij De Neve zo vriendelijk was om alle Nederlandse doelpunten op zich te nemen. Sindsdien hebben de Oranje Leeuwen en de Rode Duivels nog 123 maal tegenover elkaar gestaan, waarbij Nederland vaker als overwinnaar uit de strijd kwam dan de Belgen. De laatste overwinning stamt echter alweer uit 1997, waarna vier gelijke spelen – waaronder een knotsgekke 5-5 – en een nederlaag volgden. Nederland heeft dus nog wat recht te zetten.
Verder is het een interessant moment om België te treffen. Ze beschikken momenteel immers over een zeer talentvolle groep voetballers, die zich na enkele mislukte missies nu toch echt moet gaan kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Een deel van de selectie speelt inmiddels in de Europese top, zoals aanvoerder Kompany (Manchester City), Vermaelen (Arsenal) en Hazard (Chelsea). Een groep voetballers waarvan een groot deel tevens jarenlang in Nederland gespeeld heeft en dus weinig geheimen kent voor ons. Een sparringpartner van enig formaat dus, met een flinke dosis herkenning.
Van Gaal en de puinhoop die Oranje heet
De tweede belangrijke reden waarom de wedstrijd morgen anders is dan andere oefeninterlands, is dat het de rentree van Louis van Gaal als oefenmeester van het Nederlands elftal betekent. Aan hem de taak om het zootje ongeregeld dat Oranje is geworden weer vlot te trekken en naar het WK te leiden, iets dat hij tien jaar geleden heeft nagelaten te doen. Het zal interessant worden om te kijken hoe hij met de ego’s van de spelers om zal gaan. Met zijn selectiebeleid heeft Van Gaal in elk geval nog geen kleur bekend. Zal Van Persie met zijn vriend Afellay mogen beginnen, of kiest hij bijvoorbeeld voor de vermeende onruststokers Huntelaar en Van der Vaart? En hoe zullen de Oranje vedetten überhaupt reageren op de dominante Van Gaal?
Een andere interessante vraag is hoe Van Gaal de verdediging de komende jaren vorm zal gaan geven. Met het thuislaten van Boulahrouz, Van der Wiel en Vlaar en het oproepen van De Vrij, Van Rhijn, Viergever en Martins Indi kiest hij in ieder geval duidelijk voor de jeugd. Al met al is de toekomst van Oranje met vraagtekens omgeven, en hopelijk zal morgen vast een tipje van de sluier oplichten. En welk affiche is er nu, na Nederland – Duitsland, mooier om dit te doen? Het maakt van de hinderlijke onderbreking die deze interlandronde normaliter is, in ieder geval een aangenaam spannend tussendoortje.