Robin van Persie gaat voor ruim €30 miljoen van Arsenal naar Manchester United. Op het moment dat kersvers bondscoach Louis van Gaal de topschutter passeert voor de spitspositie in Oranje, maakt de Rotterdammer na jaren uitblinken in Londen de overstap naar een rivaal die de eerzuchtige spits eindelijk prijzen moet opleveren. Het is vanuit twee perspectieven een opmerkelijke keuze.
Allereerst het perspectief Van Persie. Jarenlang dé grote man bij Arsenal. Zo groot zelfs dat Arsene Wenger zich meermalen afvroeg of de ploeg niet te veel van de spits én aanvoerder afhankelijk was. Zo groot dat een transfer tot voor kort eigenlijk onbespreekbaar was. Het was Van Persie zelf die uiteindelijk een transfer forceerde. Je kan wel clubicoon worden, maar als spits wil je prijzen pakken. Contract niet meer verlengen en hopen op een topclub dus.
Is United wel het gewenste station?
Die club werd Manchester United dat in Robin van Persie de aangewezen aanvalspartner van Wayne Rooney ziet. Samen moeten ze volgend jaar de titel weer naar de goede kant van Manchester brengen. Voorwaar een opgave tegen de ploeg die in de afgelopen vier seizoenen voor ruim €600 miljoen aan spelers bij elkaar kocht.
Manchester City houdt zich voorlopig rustig op de transfermarkt. Alleen talent Jack Rodwell kwam over van Everton en gaat daar hoogstwaarschijnlijk de vervanger worden van Nigel de Jong. Opvallend is dat Rodwell ook naar United had gekund. Hij verkoos The Citizens. De ploeg van Roberto Mancini blijft grotendeels intact en vult enkel aan met jong talent. Het project Manchester City lijkt dus vorm te krijgen, ten koste van Ferguson’s United.
Is Van Persie wel de gewenste versterking?
En Manchester United? Dat betaalt de hoofdprijs voor Robin van Persie, wiens contract nog maar een jaar doorliep bij Arsenal. Een topspeler zeker, die absoluut ook komend seizoen zijn doelpunten gaat maken. Maar ook een speler van 29 jaar oud, een speler dus in de herfst van zijn carrière voor wie Manchester United de laatste echt grote club gaat zijn.
Vorig seizoen was er de hele zomer sprake van dat Wesley Sneijder de overstap zou maken naar Manchester United. Het kwam er niet van. Te oud, was één van de redenen die genoemd werd voor het niet aantrekken van de Inter-vedette. De ploeg ging zich focussen op eigen jeugd (Wellbeck, Cleverly, Evans) en jong talent (Hernandez, Smalling, De Gea). Een spelmaker kwam er niet, vorig seizoen moest zelfs de 37-jarige Scholes weer opdraven om het gat op het middenveld op te vangen.
Dat gat moet dit jaar opgevuld worden met Shinji Kagawa van Borussio Dortmund, wederom een betrekkelijk jong talent dat past in de ingezette koers van Manchester United. Van Persie past niet in dat plaatje, sterker nog, hij lijkt talenten als Hernandez en Wellbeck eerder in de weg te gaan zitten in hun ontwikkeling.
Dure spitsen scoren niet
Van Persie vertrekt naar Manchester United in een tijd dat de ploeg onder Ferguson bezig is met het inzetten van een nieuw elftal. Afgelopen jaar werd de ploeg op de laatste speeldag geen kampioen en de Europese campagne liep uit op een teleurstelling. Het publiek wil dus wat zien komend jaar. De aankoop van Van Persie lijkt een reactie op die wens van het publiek, maar breekt met de ingezette koers. ‘Dure spitsen scoren niet’ schreven Simon Kuper en Stefan Szymanski al eens. Ik hoop voor Manchester United én Van Persie dat het tegendeel soms waar is.