ThePostOnline

Laat de SP het maar eens vier jaar proberen

17-08-2012 14:07

De meeste mensen in Europa voelen het al tijden lang aankomen. Alle mooi weer verhalen van politici ten spijt knaagt het bij veel mensen. Het ‘voelen’ dat de euro het niet gaat redden is ‘verwachten’ geworden. Steeds meer top economen en politici durven het uit te spreken en vandaag kan er een nieuwe naam aan dat lijstje worden toegevoegd en niet de eerste de beste. In een interview met The Daily Telegraph heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Finland Erkki Tuomioj Europese leiders opgeroepen om zich voor te bereiden op het uiteenvallen van de eurozone.

Domino
Finland heeft net als inmiddels nog slechts 3 andere landen in de eurozone een AAA-rating, de rating van de hoogste kredietwaardigheid. Ook Nederland en Duitsland hebben die nog. Steeds meer landen in Europa komen in de problemen, hetgeen concreet betekent dat de landen die het nog redelijk doen steeds meer zullen moeten bijdragen om de eurozone in stand te houden. Vroeg of laat zal daardoor die begeerde AAA-rating in gevaar komen, hetgeen betekent dat die landen ook meer rente moeten gaan betalen voor hun leningen. Op dit moment vechten met name Griekenland, Spanje. Italië, Portugal en inmiddels in iets mindere mate Ierland tegen een faillissement. Er is berekend dat een bail-out op het niveau van Griekenland voor die andere landen niet haalbaar is en geen van die landen lijkt bij machte om de strenge begrotingsdiscipline te implementeren/handhaven om faillissement te voorkomen.

Catastrofe
”Het is slechts een kwestie van tijd”, aldus Minister Tuomioja. ”Of het zuiden of het noorden zal breken met de munt, want het veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en het vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.”Finland heeft inmiddels ambtenaren opdracht gegeven voorbereidingen te laten treffen voor een eventuele ontbinding van de gemeenschappelijke munt.

Als het niet de financiële markten zijn die een ontbinding zullen afdwingen dan is het te verwachten dat de burgers het gaan doen. Hoe lang zullen burgers het namelijk pikken dat de rekening van de crisis niet bij de veroorzakers van de crisis komt te liggen, maar bij de gewone man/vrouw?

Nederlandse politiek
Het is inmiddels stuitend dat de meeste Nederlandse politici als goedgelovige sekteleden maar door blijven gaan met het uitkramen van de eurofiele mantra’s. Al twee jaar loopt de Nederlandse politiek achter de feiten aan. Als regeren vooruitzien is, wordt het tijd dat in ieder geval de voorbereidingen worden getroffen voor een ontbinding van de eurozone. Met verkiezingen in aantocht wordt het ook tijd dat de Nederlandse bevolking wakker wordt. Met name VVD, D66, CDA, GroenLinks en PVDA gaan als goedgelovige struisvogels met het hoofd in het zand het land rond met hun verkiezingsverhaal. Het is tenenkrommend dat geen van die partijen durft te onderkennen dat het wel eens heel erg slecht af kan lopen met de euro.

Het Nederlandse belang
Het enige wat het Nederlandse belang dient (en dus uw belang als kiezer), is minimaal een gezonde kritische houding ten opzichte van de euro. Deze partijen zijn direct verantwoordelijk voor een groot deel van de problemen voor Nederland. Geef daarom op 12 september een signaal aan elkaar en aan de Nederlandse politiek dat wij niet dom en slaafs zijn. Wees dapper en stem SP! De andere partijen zullen in de aanloop naar de verkiezingen hun best doen om u bang te maken met cliché leugens. Feit is echter dat de SP nooit in de regering heeft gezeten en dus zeker niet verantwoordelijk is voor het wanbeleid van de laatste 10 jaar. Laat de SP het maar eens 4 jaar proberen, slechter en oneervoller dan nu is bijna onmogelijk!

*Rick Kuitems is ondernemer, kunstschilder, columnist/blogger en komiek. (niet altijd in die volgorde ;-)