Lex Immers produceerde zaterdag na 35 minuten (filmpje: minuut 1:48) oog in oog met keeper Bo Kristoffer Nordfeldt een diep triest stiftballetje en hielp daarmee een niet te missen kans om zeep. Net zoals vorige week twee keer in Utrecht, en eerder tegen Kiev. Het kostte de Rotterdammers dure punten en Champions League-miljoenen. Gaat Immers de ban nog breken, of lijdt hij aan ‘Kuip-vrees’?
Na ‘sc Heerenveen’ kon in de Kuip niemand het meer ontkennen. De start van Immers bij Feyenoord verloopt zeer moeizaam. De nieuwe nummer tien, nog wel geliefd vanwege zijn Rotterdamse werklust, faalde opnieuw op beslissende momenten van de wedstrijd.
Kuip-vrees
Immers zelf probeerde na afloop in de mixed zone een koele kikker te spelen. “Op de training vliegen de ballen er wel in”, “het komt vanzelf” en “dit moet geen eigen leven gaan leiden”, zei hij. Maar zijn verdedigende houding en lichaamstaal verraadde zijn twijfel.
Zo begon het wel met meer spelers die nieuw binnenkwamen bij Feyenoord. In de loop der jaren bezweken een reeks, vooral jongere, spelers aan de druk om het presteren in een volle Kuip. Het is prachtig als een legioen van 48.000 mensen luidkeels achter je staat, daar heeft elke bezoekende club last van, maar diezelfde intimiterende sfeer kan ook tegen spelers in het Feyenoord-shirt zelf werken.
Uitgefloten
Dat merkten onder anderen Maikel Aerts, Dwight Tiendalli, Gabor Babos, Anthonie Lurling, Joonas Kolkka en Steijn Huysegems. Allemaal spelers die, net als Immers, te goed waren voor de subtop, maar in De Kuip nooit slaagden.
Huysegems zei destijds: “De fans floten mij op een gegeven moment uit als een actie mislukte. Je kunt moeilijk ontkennen dat je het niet hoort, het snijdt door je ziel en toch moet ik me daarvoor afsluiten. Misschien zit het in mijn kop. Ga ik te veel nadenken en durf ik de bal niet te vragen om een actie te maken. Dat is juist nadelig voor mijn spel, zo kom ik niet in mijn ritme.”
En Kolkka: “Ik maakte voor het eerst mee dat supporters juichten als ik werd gewisseld. Onbewust heeft het toch invloed. Het klopt dat ik vaak met de handrem aan speel, Feyenoord heeft de ware Kolkka nog niet gezien.”
Remedie
Feyenoord kocht Immers niet voor niets, zoals Joost Bakker al eerder op DeJaap beweerde. De aanvallende middenvelders was al sinds zijn twintigste een vaste waarde voor ADO Den Haag en miste bijna geen wedstrijd. Immers heeft een tomeloze inzet, is beweeglijk, redelijk snel, heeft een goede traptechniek en bovendien scorend vermogen.
Maar ook rond Immers begint de scepsis nu toe te slaan. Veelzeggend en pijnlijk is hoe Ruben Schaken, één van de steunpilaren van dit nieuwe Feyenoord, weigerde zijn doelpunt met Immers te vieren (filmpje: minuut 4:17). En hoe het publiek reageert na zijn misser. Als Immers het tij niet snel weet te keren, afrekent met kansenmisserij, is het wachten op het eerste fluitconcert. Wat meestal het begin van het einde van je Feyenoord-carrière is gebleken.
Trainer Ronald Koeman weet dat Immers het kan, en houdt zijn pupil voorlopig de hand boven het hoofd. Het is nu zaak dat Immers afrekent met zijn eigen twijfel, voordat hij in het rijtje van Huysegems en Kolkka terecht komt. Normaliter is de Hagenees altijd goed voor vijf tot tien doelpunten in een seizoen. De enige remedie is het verstand op nul te zetten en er zo snel mogelijk één in het Feyenoord-shirt binnen te knallen.