De verkiezingencampagne in de VS gaat z’n laatste fase in en ondanks dat de economie en werkloosheid niet in het voordeel van Obama zijn, wil het Mitt Romney maar niet lukken de leiding te nemen in de peilingen. Als een politicus aan de winnende hand is, zal hij zijn koers vasthouden, maar als hij aan het wegzakken is zal hij kiezen voor een ‘game change‘. Romney was in de zomer in groot tempo terrein aan het verliezen op Obama, daarom heeft hij voor een andere koers gekozen met Paul Ryan. Ryan is een harde rechtse politicus met extreme standpunten over abortus en gezondheidszorg. Dat blijkt wel uit het feit dat Ryan mede ontwerper is van een wet die alle abortussen verbied, de enige uitzondering is als het leven van de vrouw in gevaar is.
Tegelijk wil Ryan af van anticonceptie, ernstig bezuinigen op het sociale vangnet, de belastingen van de allerrijksten nog meer verlagen en het defensie budget verhogen.
De koers van Romney was juist een middenkoers, een ‘play it safe‘ koers. Hij zat rechts van Obama, maar niet extreem rechts. Echter, toen bleek dat deze koers geen winnende was, heeft hij de ruk naar rechts gemaakt.
Geen sympathieke man
Onderzoeken wijzen uit dat 90 procent van de kiezers al heeft besloten op wie ze gaan stemmen, vanzelfsprekend zit de twijfelende 10 procent in het midden. Dat maakt de stap van Romney ook zo opmerkelijk, want hij heeft sowieso de extreem rechter vleugel van zijn partij al voor zich gewonnen. Het zegt wel wat over de populariteit van Romney in zijn eigen partij. Romney is namelijk helemaal niet populair, veel te gematigd in de ogen van z’n partij. Alleen is de haat richting Obama is nog veel groter.
Romney, geen sympathieke man, zal op de conventie en tijdens de debatten een andere kant van zichzelf moeten tonen, wil hij het kwartje zijn kant op laten vallen. Daar ligt zijn grootste probleem, want vriend en vijand zijn het er wel over eens dat spreken Obama’s grootste wapen is. Hij zal Obama moeten verslaan op z’n eigen terrein en dat lijkt voor de kille zakelijke Romney vrijwel onmogelijk.
Toch kan Obama niet zeker zijn van de overwinning, want de peilingen geven ook iets interessants aan. De president staat op 47 procent. De afgelopen 25 jaar hebben alle Democratische presidentskandidaten tenminste 47 procent van de kiezers gekregen. Met andere woorden: Obama heeft momenteel niets meer gedaan dan de mensen aan zich gebonden die toch al op hem zouden stemmen. Romney zal het politieke midden dus voor zich moeten winnen. De conventie is stap één, de debatten stap twee.
Het zou dus zomaar kunnen dat Romney de verkeerde strategie heeft gekozen. Time will tell.