ThePostOnline

Journalisten factchecken ons land kapot

01-09-2012 13:31

Er is weer iets overgeslagen uit voorbeeldland Amerika. Factchecken van uitspraken van politici. Liefst realtime tijdens een debat. Want politici betrappen op foutjes en hele of halve waarheden is een fijne en makkelijke manier om te scoren als journalist. Niemand let meer op oplossingen of zinnige suggesties uit de mond van een lijsttrekker, nee we hebben Wikipedia en de site van het CPB open staan op ons tweede scherm om direct moord en brand te kunnen roepen.

De spindoctors – ook al zo’n gezellige erfenis van onze vrienden over zee – trainen hun lijsttrekker direct voor het volgende debat. “U liegt”, “U draait”, “Nou doet u het weer”. Complete zinnen van voormalige Amerikaanse presidenten worden geoefend in rollenspellen en gebruikt in debatten.

We willen op Amerika lijken, maar worden België
Niemand schiet er iets mee op. Wij zijn geen Amerika want Nederland is een coalitieland. De verliezer moet straks weer meedoen met de winnaar. En ons land is in crisis en al een tijdje stuurloos. We willen op Amerika lijken, maar worden België. We hebben snel behoefte aan een stabiele regering. En die mannen die elkaar nu, opgejaagd door factcheckende journalisten, uitmaken voor leugenaar moeten dat straks met elkaar fixen. Als geen kiezers ze meer vertrouwt en gelooft. Want leugenaar en draaikont genoemd worden blijft aan je kont hangen. Vraag maar aan Wouter.

Knevel en van de Brink wilden scoren
TV makers moeten een andere route kiezen. En per direct kappen met de debatten die alleen maar leiden tot schade en ons als kiezers niks wijzer maken. Knevel en van de Brink wilden ons niet op weg helpen in het kieshokje, ze wilden scoren, het journaaljaaroverzicht halen. Lijsttrekkers die als in een boksring, onder te fel licht aan een spreekgestoelte tegenover elkaar moeten bekvechten leveren geen duidelijkheid.

Sluit ze op in het Big Brother huis
Ik rijk u een nieuw TV-format aan. Wat wel werkt. We sluiten de lijsttrekkers één dag op in het Big Brother huis. Met een formateur. We kiezen tien hoofdproblemen waarvoor zij een oplossing moeten verzinnen. Met elkaar. Binnen een dag. Ze mogen niet bekvechten. En niet eindeloos citeren uit hun partijprogramma. Alleen maar constructief aan een oplossing werken. één uur per probleem.

Europa: wat is het hoofdprobleem en hoe lossen we dat op. Arbeidsmarkt, zorg, huizenmarkt. Ga zo maar door. Geen containerbegrippen en ideologisch gezwam, maar haalbare afspraken. Eind van de dag een check door het CPB en klaar. We kunnen allemaal realtime op politiek24 meekijken. En de volgende avond is er een 1,5 uur durende compilatie in nieuwsuur. Weten we allemaal waar we aan toe zijn en wie we moeten stemmen.