TED: grove comedy met een allesbehalve schattige teddybeer

08-09-2012 10:04


Als Seth MacFarlane, het brein achter Family Guy, de leukste animatieserie op tv, een film gaat maken zijn de verwachtingen vanzelfsprekend ontzettend hoog gespannen. Als Mark Wahlberg en de beeldschone Mila Kunis ook nog eens in de film meespelen, worden deze verwachtingen nog hoger. TED lost echter vrijwel al deze verwachtingen in, de film verveelt geen moment en heeft een aantal hilarische hoogtepunten.

John Bennett (Mark Wahlberg) is een eenzame jongen zonder vrienden. Als hij van zijn ouders een teddybeer krijgt wenst hij dat deze tot leven komt en voor altijd zijn vriend zal zijn, dit gebeurt op magische wijze en vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk. Waar Ted eerst nog roem geniet – je ziet niet iedere dag een levende teddybeer- wordt hij na een tijdje zoals menig kindsterretje vergeten. Ted slijt vanaf dan zijn dagen vooral met bier drinken en blowen op de bank met John die een kutbaantje heeft bij een autoverhuur. John is al vier jaar samen met Lori (Mila Kunis) die wil dat hij eindelijk volwassen wordt en niet meer zijn tijd verdoet met Ted. John moet de keuze maken tussen Ted en Lori terwijl hij dit eigenlijk niet wil. Dit leidt tot een aantal gebeurtenissen die we al vaker in romantische komedies gezien hebben maar door de aanwezigheid van Ted een hele andere dynamiek krijgen.

Harde en beledigende humor
MacFarlane oogstte faam met de hitserie Family Guy en had het idee van TED al jaren op de plank liggen. Nu had hij eindelijk de tijd en technologische middelen om TED naar het grote scherm te brengen. De humor is, zoals we die van MacFarlane gewend zijn, hard, beledigend en doorspekt met referenties naar Amerikaanse popcultuur. Dit is tevens één van de weinige zwaktes van de film, Europeanen herkennen mogelijk niet alle referenties die voorbij komen en begrijpen dus ook niet alle grappen. Dit is echter geen belemmering om veel te lachen.

Family Guy en flauwe grappen
MacFarlane die naast schrijver, regisseur en producer ook nog Ted’s stem verzorgd doet dit precies zoals we van hem gewend zijn. De stem van Ted lijkt nog het meest op die van Peter Griffin uit Family Guy maar dan met een Bostons accent. Ted is asociaal, ongemanierd en ondanks dat hij geen geslachtsdeel heeft een echte vrouwenjager. Het is MacFarlane gelukt Ted levensecht neer te zetten en je ziet hem de hele film als gelijke van de mensen. Ook is de wisselwerking tussen Ted en Wahlberg erg goed.

Houd je van de humor van Family Guy en heb je geen problemen met flauwe grappen, dan is TED zeker iets voor jou. Ook al ken je bijvoorbeeld Flash Gordon, Tom Skeritt, Van Wilder en Corey Feldman niet, er is er ruim voldoende te lachen. TED is zonder twijfel de grofste comedy van het jaar, maar zeker ook één van de leukste.