ThePostOnline

Hoe premier Rutte werd afgedroogd

10-09-2012 17:02

Afgedroogd werd hij. Onze minister-president Rutte bij 1 voor de verkiezingen zaterdagavond. Theo Maassen viel hem aan op zijn hypocrisie. Rutte had geen weerwoord. Paul Jansen van De Telegraaf ontmaskerde zijn strategie waar hij bij zat. Rutte had geen weerwoord. Wouke van Scherrenburg legde uit hoe hij óók campagne had kunnen voeren. Rutte had geen weerwoord. Witteman herinnerde Rutte eraan dat de PvdA voor zo’n bedreigende partij hem best vaak uit het nauw had geholpen. Rutte had geen weerwoord. Pauw stelde dat juist het níet willen vermelden van een coalitievoorkeur kiezersbedrog is. Rutte had geen weerwoord.

Rutte had, eigenlijk, niks te melden.

“Deze campagne gaat om ons verhaal, het grote verhaal” bleef hij maar herhalen. Maar ja, dat bleef hij dus maar herhalen. Dus had hij geen tijd om het grote verhaal er ook bij te vertellen. En waarom had hij dan even zijn grote verhaal onderbroken om de PvdA een ‘bedreiging voor Nederland’ te noemen? Gewoon, om de verschillen te accentueren. Zelfs Paul Jansen van (godnondeju) De Telegraaf had met zijn oren zitten klapperen. Even in reprise: de politiek commentator van de Telegraaf vond dat rechtse minister-president Rutte te ver was gegaan in het zwartmaken van links.

Jaren ’70 verhaal
En waarom hij dan zijn hele campagneaftrapspeech had besteed aan Het Socialistische Gevaar en niet aan zijn grote verhaal? Gewoon, om de verschillen te accentueren. CDA-kenner Kroeger vroeg zich af wat hij nou met zo’n jaren ’70 verhaal wilde. Rutte deed of hij doof was. Meer banen. Meer hypotheekrenteaftrek. Dat was het wel zo’n beetje.

Dat is het al twee jaar wel zo’n beetje. De slogans van de VVD laten aan duidelijkheid niks te wensen over. Harder straffen, luie uitkeringstrekkers, dat werk. Zelfs ‘de economie kan wel wat VVD gebruiken’ heeft om begrijpelijke redenen het veld moeten ruimen. Rechts Nederland zal er zijn vingers wel bij aflikken, de rest van Nederland heeft nog steeds geen idee waar de premier van alle Nederlanders nou eigenlijk voor staat. Of is dit echt alles?

Blij dat hij weet wat de vraag is
Het blokje ‘zorg’ in het Carré debat werd ingeleid met een filmpje: “De zorg wordt steeds duurder. We worden allemaal ouder. We kunnen steeds meer. Straks zijn we de helft van ons inkomen kwijt aan zorg. Hoe houden we de zorg betaalbaar?” Meneer Rutte, u heeft 45 seconden om uw visie op de zorg te geven. “We worden allemaal ouder. We kunnen steeds beter behandelen. De zorg wordt daardoor steds duurder. Straks zijn we heel veel geld kwijt aan zorg. Het is dus heel belangrijk dat we de zorg betaalbaar houden.”

Eén van de belangrijkste vraagstukken van deze tijd en de baas van het land is blij dat hij weet wat de vraag is.

De premier van alle Nederlanders vond in het RTL-premierdebat uit dat hier geboren en getogen Nederlanders (met een kleurtje) mogen blijven als ze van economische waarde zijn. Hij waarschuwt alle linkse stemmers dat ze het Grote Gevaar aan de macht helpen. In 1 voor de verkiezingen legde hij ten slotte uit dat hij als premier uiteraard handelt in het landsbelang – wat (toevallig!) het onverkort uitvoeren van het VVD-programma is.

Premierbonus
De premier lijkt te denken dat de premierbonus is voor wie het vaakst het woord ‘premier’ in debatten weet te noemen. Dat, of hij is bang dat we al vergeten zijn dat hij premier is. En misschien heeft hij daar dan wel weer gelijk in.

Laura Menenti is eigenlijk iets heel anders maar is zo ijverig de politiek aan het watchen dat ze recent in het voorprogramma van #1vdv tot ‘campagnespecialist’ is gebombardeerd. Dus.