ThePostOnline

Uitslag verkiezingen naar demografische kenmerken en krantengebruik

14-09-2012 15:03

Op de dag van de verkiezingen is via Peil.nl onder circa 12.000 respondenten onderzoek verricht naar de stemkeuzes in relatie tot de kenmerken (pdf): geslacht, leeftijd, religie, opleiding en inkomen. Die cijfers worden ook vergeleken met dezelfde informatie, die ook tijdens de verkiezingen van 2010 zijn vastgesteld. Daarnaast treft u de verkiezingsresultaten aan naar de krant die men met regelmaat leest (pdf).

Enkele van de resultaten zijn:

– Op SP en PvdA hebben meer vrouwen dan mannen gestemd. Bij VVD, CDA en D66 is dat juist andersom. 39 procent van de vrouwen stemden PvdA of SP. Bij de mannen was dat 29 procent.

– Bij kiezers onder de 45 jaar was de VVD 6 procebt groter dan de PvdA, bij de kiezers boven de 45 jaar was de PvdA 3 procent groter dan de VVD.

– 58 procent van de kiezers van het CDA waren ouder dan 65 jaar. Bij alle partijen is dat 25 procent.

– Onder kiezers zonder religie was de PvdA iets groter dan de VVD. Onder christelijke kiezers was de VVD duidelijk groter dan de PvdA. Van het diep wegzakken van het CDA door de jaren heen onder die groepen heeft de VVD duidelijk meer geprofiteerd dan de PvdA.

– Het CDA scoort bij de RoomsKatholieke-kiezers slechts 17 procent, 12 procent minder dan de VVD.

– Ten aanzien van de opleiding scoren VVD en PvdA alleen bij de laagste categorie duidelijk lager. PVV en SP scoren duidelijk beter bij de kiezers met de lagere opleiding dan bij de hogere opleiding (hoewel de aanhang bij die lage opleiding. D66 scoort duidelijk beter bij kiezers met hoge opleiding.

– Er is een heel groot verschil in voorkeur voor de VVD tussen kiezers met hoog en laag inkomen. Bij de groep met hoog inkomen scoorde de VVD bijna 50 procent. Bij de laagste inkomensgroep 15 procent. Bij de PvdA is het andersom, maar met een veel minder groot verschil. Bij de hoogste inkomens scoorde de PvdA 19 procent en bij de laagste inkomens 28 procent.

– CDA en D66 deden het duidelijk beter bij hogere inkomens. PVV en SP beter bij lagere inkomens. Maar de concurrentie van PVV en SP bij de lagere inkomens was voor de PvdA duidelijk groter dan die van CDA en D66 voor de VVD bij de hoger de inkomens.

En het overzicht van het stemgedrag van de lezers van de verschillende kranten. Enkele van de bevindingen:

– Van de lezers van De Telegraaf heeft 34 procent VVD gestemd, 25 procent PVV, 16 procent PvdA en 4 procent SP.

– Van de lezers van De Volkskrant 37 procent PvdA en 17 procent VVD.

– Bij de lezers van NRC heeft de VVD nipt gewonnen van de PvdA (28 procent tegen 27 procent) met D66 met 15 procent op de derde plaats.

– Bij de lezers van NRC-Next heeft de PvdA net gewonnen van de VVD (31 procent tegen 27 procent) met D66 met 20 procent op de 3e plaats.

– Bij de lezers van Trouw scoorde de PvdA 24 procent en het CDA 23 procent. De VVD op ruime afstand met 10 procent.

– Bij AD, Metro en Spits is de VVD wat groter dan de PvdA.

– Bij de lezers van het FD scoort de VVD 43 procent.

– Kiezers die niet regelmatig een krant lezen kozen voor 25 procent VVD, 22 procent PvdA en 14 procent SP.