Het aantal Nederlandse studenten dat in België gaat studeren is de afgelopen 10 jaar alleen maar gestegen. Onze benedenburen zijn daar niet zo blij mee en uiten hun ongenoegen. “Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen.”
Het hoofd van de afdeling hoger onderwijs Noël Vercruysse van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming uit zijn zorgen vanochtend in De Standaard. Uit onderzoek van de Belgische krant blijkt dat het aantal Nederlandse studenten dat zich heeft ingeschreven opnieuw sterk is gestegen.
Bij de Universiteit Antwerpen steeg het aantal Nederlandse aanmeldingen van 658 vorig jaar naar 917 dit jaar. De Universiteit Gent zag een stijging van 246 naar 326. Het aantal Nederlandse studenten stijgt al tien jaar op rij.
Veel Nederlandse studenten kiezen voor België door de beduidend lagere studiekosten: in Nederland betaal je voor een studie bijna achttienhonderd euro per jaar, in Vlaanderen nog geen zeshonderd. Bovendien leggen onze zuiderburen geen langstudeerboetes op.
Vercruysse wijst erop dat een student de overheid tienduizend euro per jaar kost. “Het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland.”
Hij vindt het dan ook belangrijk dat landen beleidsmaatregelen voor het hoger onderwijs op elkaar afstemmen.