ThePostOnline

‘De Pers wilde Holleeder voor 100 euro laten schrijven’

19-09-2012 21:21


Het land was te klein toen bekend werd dat Nieuwe Revu Willem Holleeder had aangetrokken als columnist. Dat het relblaadje 2.000 euro per stukje betaalt aan een veroordeelde topcrimineel was volgens sommigen ‘niet kies’, en enkele supermarkten haalden Nieuwe Revu zelfs uit de schappen omdat de insteek – hoe onethisch! – ‘het verhogen van de omzet’ was. Revu was echter niet als enige in de anekdotes van ‘De Neus’ geïnteresseerd. Eerder bleek Holleeder al zijn schrijfkunsten aan Panorama te hebben aangeboden voor 2.500 euro per stukje. Nu blijkt dat zelfs het intellectuele broertje onder de gratis dagbladen, het inmiddels ter ziele De Pers, Holleeder ook in wilde schakelen als kiosktrekker.

100 euro
Dat zegt Jan-Jaap Heij, oud-hoofdredacteur van De Pers, vandaag tegen DeJaap. Hij wilde Holleeder een column aanbieden in zijn krant. “Voor honderd euro”, aldus Heij, “want zijn geld gaat toch naar de regering, of je nou duizend euro geeft of een ton”. Precies. Het honorarium van Holleeder wordt direct doorgesluisd naar justitie, aangezien hij nog 18 miljoen euro terug moet betalen aan de staat. De snelle rekenaar weet dat dat 9.000 columns in Nieuwe Revu of 180.000 columns in De Pers zijn. In beide gevallen is de man tot aan zijn dood aan het tikken om zijn schuld af te betalen, dus dat maakt het verschil niet.

Het bijbaantje bij De Pers ging niet door toen begin dit jaar werd besloten het dagblad op te heffen, omdat het commercieel niet succesvol te krijgen was. Maar Heij vindt het nog altijd een gouden idee om Holleeder een column aan te bieden. Hij werkt inmiddels aan een digitale doorstart van zijn titel, maar acht de kans klein dat hij Holleeder aan zich weet te binden. “Voor De Nieuwe Pers hebben we nog geen 5 euro voor De Neus”, zegt Heij.