ThePostOnline

Bewezen: onder Sap scoort GroenLinks lager dan onder Halsema

24-09-2012 17:08

Niet geheel onverwacht deed GroenLinks het onder Femke Halsema electoraal beter dan onder Jolande Sap. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Onder Halsema haalde de partij gemiddeld 11,2 zetels en onder Sap 7,6 zetels. Een verschil van 3,6 zetels. Dat blijkt uit onderzoek van De Helling, het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.

Maar de Kunduz-missie heeft GroenLinks de das omgedaan
De Helling analyseerde de peilingen tussen de afgelopen twee Kamerverkiezingen. Tot het eind van 2010 ligt GroenLinks stabiel rond of boven het verkiezingsresultaat: tussen de 9 en 12 zetels. Na het vertrek van Halsema  en met name na de beslissing over de politiemissie naar Kunduz, Afghanistan valt het zetelaantal naar ongeveer 6 zetels.

Als belangrijkste reden voor het verlies aan zetels ziet De Helling echter het besluit om de missie in Kunduz te steunen. Het Kunduz-besluit heeft GroenLinks 3 tot en met 5 zetels gekost. “De missie naar Kunduz is het begin van het verlies. Het lijkt dat met deze beslissing, die tegen de wil van veel leden en veel kiezers was, het vertrouwen tussen GroenLinks en haar achterban heeft verstoord,” staat in het rapport te lezen.

Invloed Lenteakkoord en Dibi-gate onduidelijk
Over de gebeurtenissen in de lente van 2012 zijn de peilingen veel minder consistent, aldus De Helling. Het Lenteakkoord heeft op korte termijn geleid tot een opleving van 3 zetels in het zetelaantal op Maurice de Honds Peil.nl. Tijdens de onduidelijkheid over de kandidatuur van Tofik Dibi voor het lijsttrekkerschap verloor GroenLinks weer drie zetels bij De Hond. Bij de Politieke Barometer waren er echter geen verschuivingen te zien.

De campagne zelf heeft niet geleid tot grote verschuivingen voor GroenLinks. GroenLinks daalt licht. De tweestrijd tussen VVD en PVDA heeft GroenLinks dus nauwelijks stemmen gekost, want deze speelde zich pas af in de laatste 2 weken van de campagne.

Geen reden tot pessimisme
Volgens De Helling is er nog hoop voor GroenLinks. “Deze nederlaag betekent zeker niet het einde van de partij. In verschillende Europese landen hebben groene partijen het in het verleden moeilijk gehad, maar zijn ze ook weer opgestaan,” schrijft het wetenschappelijk bureau in haar onderzoek.