Fortuna Sittard en de overname uit Qatar, een reconstructie

06-10-2012 16:53


Nepaccounts, verkeerde IBAN-codes, een gehuurde geldwagen; wekenlang was eerstedivisionist Fortuna in de greep van Nacer Abdellah, een Marokkaanse ex-profvoetballer die van Fortuna weer een topclub zou maken. Zover zou het nooit komen. Een reconstructie.

Interessante club
Het is halverwege augustus als Jos Eerdekens per toeval Nacer Abdellah tegenkomt en hem tipt over Fortuna Sittard. De zaakwaarnemer van Fortuna-speler Timothy Dreesen kent Abdellah al jaren en weet van het afketsen van de overname van FC Antwerp. “Fortuna is misschien wel interessant”, zegt Eerdekens tegen Abdellah. De eerste oriënterende gesprekken met Fortuna beginnen dan. Sjra Philippen (raad van toezicht, YT) en bestuurslid Jack Aerts zitten rond de tafel met Abdellah en zijn financieel assistent Laszlo Bartok. De gesprekken verlopen goed. Abdellahs visie op het voetbal sluit aan bij die van het bestuur, het tweetal claimt grote sponsors binnen te halen, hij heeft grote plannen met het eerste elftal en wil zo snel mogelijk terug naar de eredivisie. Bovendien wordt Fortuna, na jarenlange sores, schuldenvrij door de deal. Mooie plannen en een goed verhaal.

Het gaat erin als koek bij de leiding van Fortuna. Precies zoals dat eerder die zomer ging bij FC Antwerp. “Een boevenbende”, zo typeert de directie van de Belgische club Abdellah en zijn gevolg echter. “Hij kwam zijn afspraken niet na en bleef maar deadlines uitstellen. Hij had geen financiële dekking voor zijn verhaal. Met één telefoontje naar ons had Fortuna kunnen weten dat het foute boel is.” Toch gaan de gesprekken tussen Abdellah en Fortuna door. Ze verlopen zelfs zo goed dat zondag 9 september in het bedrijf van vice-voorzitter Wil Helwig in Geleen de overnamecontracten getekend worden.

Nep bankaccount
De hele week heeft het bestuur van Fortuna hard gewerkt om de papieren – zes pagina’s – juridisch in orde te maken en te vertalen in het Engels. Die zondag zitten beide partijen uren om de tafel en strijken ze de laatste plooien glad. Aan het eind gaan de heren zelfs op de foto bij het ondertekenen van de contracten. Abdellah zelf vroeg om het fotomoment. “Dan denk je niet dat je besodemieterd wordt”, zegt Helwig. Zeker niet als Abdellah op de laptop van Helwig inlogt op de website van zijn bank en de bestuursleden laat zien dat er ruim 23 miljoen euro staat op de rekening van IZC Sportmanagement. Ook staat daar dat 300.000 euro als aanbetaling is overgemaakt naar het rekeningnummer van Fortuna. Pas later zal blijken dat het geld nooit zou komen en dat hij een levensecht nep bankaccount liet zien.

Maandag 10 september is er geen geld op Fortuna’s bankrekening en dinsdag 11 september ook niet. Dat is niet direct vreemd, want geld uit het Midden-Oosten wordt vanwege veiligheidsredenen altijd extra gecontroleerd, zo weten sommige bestuursleden. Diezelfde dinsdag cancelt Abdellah tot tweemaal toe een afspraak met bestuurslid Marcel Tinnemans. Hij claimt namelijk een afspraak te hebben met de Qatar Foundation, de sponsor van topclub FC Barcelona. Ook zit hij met Adidas om de tafel, zo beweert hij. De Duitse sportkledinggigant moet namelijk de nieuwe kledingsponsor worden.

Verkeerde IBAN-code
Als woensdag 12 september Abdellah plots op de training van Fortuna verschijnt en zich aan hoofdtrainer Wil Boessen voorstelt als de nieuwe eigenaar van Fortuna Sittard, is er niemand die twijfelt aan zijn intenties. Op de Fortuna-burelen antwoordt Abdellah op de vraag waar het geld blijft dat ‘er iets fout is gegaan’. Dat blijkt vrijdag 14 september inderdaad zo te zijn. Fortuna heeft per abuis de verkeerde IBAN-code doorgegeven, waardoor het geld zou zijn teruggestort op de rekening van IZC. Ironisch genoeg staat de juiste IBAN-code gewoon op de site van Fortuna.

Toch weet Abdellah wel een oplossing. Hij kan het geld ook contant afgeven op de club, waarop er door Fortuna in allerhaast een geldwagen wordt geregeld, zodat het geld naar de bank gebracht kan worden. Abdellah komt echter niet opdagen. “Het leek mijn bank geen goed idee”, is zijn verweer. De geldwagen, die al onderweg was vanuit Eindhoven, keert weer om. Die avond is Abdellah wél aanwezig in de Trendwork Arena, waar hij het thuisduel tegen FC Volendam bekijkt. Hij stelt zich weer voor als de nieuwe eigenaar. Eerder die dag is het personeel van de club ingelicht over de overname. Hen wordt een spreekverbod opgelegd. Groot is dan ook de verbazing als zij na afloop van de wedstrijd sponsors in het sponsorhome lachend tegenkomen met teksten als: “Sjiek hè, van die sjeik!”

Vast op Heathrow
Het is inmiddels zaterdag 15 september. Abdellah is voornemens de club snel terug te laten keren in de eredivisie. Hij wil liefst zeven transfervrije Nigeriaanse internationals bij Fortuna onderbrengen om de club zo snel mogelijk op een hoger plan te brengen. Het klinkt Marcel Tinnemans, verantwoordelijk voor technische zaken, als muziek in de oren. “Alles hadden we geregeld voor die spelers. Extra trainers, kleding en een keeper, zodat er goed getraind kon worden.” Op de Sittardse velden is er geen Nigeriaan te bekennen. “Zaterdag zaten ze vast op het Londense vliegveld Heathrow”, zegt Abdellah. Ze zouden zelfs op een bankje geslapen hebben. Dat geloof je dan nog, maar op zondag zijn ze er wéér niet. “We hebben er nooit meer wat over gehoord en zijn ons maar gaan focussen op de overname van de club”, zegt Tinnemans.

Inmiddels is het verhaal ook terechtgekomen in de media. Johan Derksen heeft maandag 17 september het nieuws in de tv-uitzending van Voetbal International naar buiten gebracht. Ook Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad hebben het verhaal op de voorpagina staan. Dinsdag 18 september staat er in Brussel een afspraak gepland in de ambassade van Qatar. De ambassadeur van Qatar wil voorzitter Wil Meijers en bestuurslid Tinnemans graag ontmoeten, maar Abdellah stelt het tijdstip van de prestigieuze ontmoeting steeds uit. Uiteindelijk belt hij de bestuursleden en houdt hij hen voor dat de mannen in de ambassade de afspraak afgeblazen hebben. Langzaam begint het besef te komen dat Abdellah niet helemaal zuiver op de graat is. Zeker als Tinnemans woensdag 19 september opnieuw vergeefs koers zet naar Grand Cafe The Century in Hasselt. Halverwege kan hij weer omdraaien, Abdellah heeft opnieuw afgezegd. “Hij bleef maar met smoesjes komen waarom het geld er niet was. Ik doe zo geen zaken”, kijkt Tinnemans verbitterd terug.

Einde van het luchtkasteel
Donderdag 20 september zegt Abdellah wederom een afspraak af met Fortuna. Wél komt Abdellah’s financiële man Laszlo Bartok. Ook Harrie Hox, regiodirecteur van Fortuna’s huisbankier Deutsche Bank, is aanwezig. Die zegt na afloop tegen de bestuursleden dat Fortuna maar beter kan stoppen met de onderhandelingen. Vrijdag 21 september speelt Fortuna gelijk bij koploper Helmond Sport, maar Abdellah is niet op de Helmondse tribunes te vinden. Ook ditmaal komt hij niet opdagen. Zaterdag 22 september verschijnt Abdellah opnieuw niet. Afblazen wil de leiding van Fortuna de deal nog niet, want Jo Abelshausen heeft als lid van de raad van toezicht nog niet met hem gesproken. Op dinsdag 25 september heeft Fortuna de ultieme deadline gesteld. Terwijl Fortuna even nationaal nieuws is, zit het bestuur met de handen in het haar, want de kans dat de deal niet doorgaat, is levensgroot.

Woensdag 26 september, 10.00 uur. Terwijl er is afgesproken om in het stadion de zaken te bespreken, is er geen spoor van Nacer Abdellah te bekennen. Liefst veertig keer bellen Wil Meijers en Marcel Tinnemans vergeefs naar de vier telefoonnummers van Abdellah. Er volgt om 15.00 uur een ingelaste bestuursvergadering. Vijf minuten later wordt een persbericht verzonden, waarmee er een einde komt aan het luchtkasteel van Nacer Abdellah met Fortuna Sittard in de hoofdrol: ‘Reden voor dit besluit is het feit dat de diverse toezeggingen van IZC Sportmanagement niet zijn nagekomen.’ Een dag later belt Abdellah nog: “Jullie hebben te snel gehandeld, alle papieren liggen klaar. Het geld is er, dat komt echt wel goed.”

Dit verhaal verscheen eerder vandaag in Dagblad de Limburger.