ThePostOnline

Diederik Samsom & Mark Rutte, een briefwisseling: Beste Mark…

22-10-2012 10:18

Beste Mark,
40. Veertig dagen duurt deze formatie al. En ik zal eerlijk zijn, ik verveel me. Het duurt lang, ik wil aan de slag. Radiostilte is niet makkelijk voor een geboren spreker als ik. Excuses dat mijn partij alle stukken tegelijk gelekt heeft. Dat terwijl ik bij het rondmailen van onderhandelingsstukken constant gecontroleerd heb of Frans Timmermans niet in de cc stond. Dit is niet mijn fout, maar ik neem er bij deze wel verantwoordelijkheid voor (een omgekeerd Aleidje, noemen we dat binnen de fractie).

Hoe was het in Brussel? Beviel het een beetje op de top? Las van de week dat je collega’s daar jou ‘altijd de lastigste’ vinden. Mark, ik zou zeggen, houd daar mee op. Als je overal ‘nee’ tegen wil zeggen had je een coalitie moeten vormen met Emile. Laat de rest van de wereld de Mark zien, zoals ik hem ken: een hele lieve man met een grote mond maar een klein hartje. En denk eraan wat ik in mijn laatste brief tegen je zei, zowel een sterker Nederland als een sterker Europa krijg je door: breed bezuinigen, iedereen meer bijdragen, en gericht investeren in de toekomst. Dus ophouden met dat hard-to-get spelen, dat heeft je zowel qua politiek als qua vrouwen nog weinig succes gebracht.

Bram Peper

Mag jij als Minister-president ook naar Oslo om de Nobelprijs op te halen? Ik weet dat je het erg druk hebt. Anders heb ik nog wel een gaatje in mijn agenda om hem op te halen. Als natuurkundige volg ik de uitreikingen natuurlijk op de voet, je weet tenslotte maar nooit of ze mijn tweets over Fukushima nog eens op waarde weten te schatten…

Je vindt Thijs Berman en Ed Van Thijn een probleem. Dat ben ik met je eens, maar de kracht van andere prominenten is een groter probleem binnen mijn partij. Kan jij daar bij de EU trouwens niet een paar leuke baantjes ritselen voor Willem Vermeend en Bram Peper? Het zou me flink wat waard zijn (versoepeling ontslagrecht en 140 km/h bijvoorbeeld) om hen op wat meer afstand te hebben.

Pissebedpartijen
Uit een onderzoek, dat ik gelezen heb, bleek dat het merendeel van de bestuurders wil dat er een kiesdrempel wordt ingevoerd. Alleen als je meer dan 5 procent van de stemmen behaalt bij de Tweede Kamerverkiezingen, krijg je de zetels toegewezen. Mark, ik zeg: doen! Laten wij dit samen oppakken en voor eens en voor altijd afrekenen met minderwaardige pissebedpartijen als Partij voor de Dieren, 50+ en natuurlijk GroenLinks. Al die versnippering is toch helemaal niet goed voor ons mooie Nederland? Ik stel voor dit maandag gelijk op onze onderhandelingsagenda te zetten.

Ik blijf het jammer vinden dat jij Nebahat Albayrak niet in het kabinet wil hebben vanwege slechte ervaringen met Albayraks in het algemeen. Je maakt het me wel erg moeilijk om die typische PvdA 50/50 man/vrouw verdeling te handhaven. Het is niet zo dat ik mappen vol vrouwen heb om uit te kiezen. Maar goed, bij deze begrijp ik dat Nebahat geen optie is, dus heb ik Wouter Bos gevraagd haar op een nette manier uit de politiek te halen. Ik zal eens vragen naar de laatste stand van zaken.

Je vroeg wat voor vegetariër ik ben. Wat eten betreft is het bij mij net als het radicale midden van het CDA, vlees noch vis. Ik heb, zoals gevraagd door jou, een restaurant uitgekozen. We gaan naar ’t Hof van Eten. Een aanrader van Frans Timmermans. Hij neemt zelf altijd zijn diplomatenvrienden hier mee naar toe, typisch Hollandse kost, regionaal maar met mondiale uitstraling.

Hartelijke groeten,

Diederik

P.S. Mijn vrouw zei gisteravond dat ze me aantrekkelijker vindt sinds ik niet meer in de oppositie zit. Hoe heb jij dat destijds ervaren in de zomer van 2010?

 

Mark Rutte en Diederik Samsom (alter ego’s van respectievelijk Robert Paques & Tom Comapijen) schrijven elkaar wekelijks een brief. Bovenstaande brief is een antwoord op de brief van Mark Rutte. Daarnaast maken Robert en Tom BinnensteBuitenhof.