Barack Obama is dinsdag herkozen als president van de Verenigde Staten, maar daaraan vooraf ging een langdurige en polariserende campagne. Zeker in swing states als Ohio heeft men voorlopig wel even genoeg van alle politieke zendtijd, vrijwilligers voor de deur en om het uur een Democraat of Republikein aan de lijn. De komende jaren hoeven ze zich niet meer bezig te houden met presidentsverkiezingen. Pas in 2016, als de tweede termijn van president Obama erop zit, barst de strijd om het Witte Huis weer in alle hevigheid los.
Aangezien de Amerikaanse president maar een keer herkozen mag worden, kiezen niet alleen de Republikeinen, maar ook de Democraten een nieuwe kandidaat. Derhalve hoeft de zittende president niet zijn beleid te gaan verdedigen, maar komt er aan beide kanten een nieuwe sterke man, of vrouw. Er is dus sprake van een open slagveld. Een ideaal moment voor politici om een gooi te doen naar het presidentschap. Hier een overzicht van de mogelijke kandidaten per partij.
Democratische partij
Hillary Clinton
69 jaar oud in 2016
Volgens een onderzoek van The Guardian zou Hillary Clinton als zij het dit jaar had opgenomen tegen Romney met zes procent voorsprong hebben gewonnen. Natuurlijk is dit speculatief, maar het toont wel aan dat ze ongekend populair is in de VS. Als een van de invloedrijkste first lady’s die Washington ooit gekend heeft, stond zij haar man Bill niet alleen bij in zijn persoonlijke mores, maar ook in staatszaken. Nadat ze indruk had gemaakt als senator namens de staat New York, deed ze in 2008 een gooi naar het presidentschap. Ze moest het uiteindelijk in de voorverkiezingen afleggen tegen senator Obama uit Illinois na een ware nek-aan-nekrace. Obama kreeg de Democratische nominatie en de rest is geschiedenis. Hij werd verkozen tot president en nam Hillary mee naar Washington als minister van buitenlandse zaken. In die functie bezocht zij 102 landen en viel op door haar diplomatieke voorkomen. Ze heeft aangekondigd het bij één ambtstermijn te houden en insiders menen dat dit op een aanstaande kandidatuur voor het presidentschap duidt. Bill heeft de deur al op een kier gezet en steunt zijn echtgenote volledig in haar aanstaande besluit. Als Hillary nog steeds de ambitie koestert om president te worden, is zij de torenhoge favoriet.
Joe Biden
74 jaar oud in 2016
Na 36 jaar lang senator namens de kleine staat Delaware te zijn geweest werd Joe Biden in 2008 door presidentskandidaat Obama gekozen als zijn running mate. Het bleek een goede keuze. Biden bracht veel ervaring met zich mee en nam in de campagne geen blad voor de mond. Op die manier kon Obama zich presidentieel gedragen, terwijl Biden de Republikeinse kandidaat McCain diskwalificeerde. Die tactiek werkte en op 20 januari 2009 werd Biden ingezworen als de 47e vicepresident van de Verenigde Staten. Na een overwegend succesvolle eerste ambtsperiode werd hij dit jaar herkozen als vice-president. Biden gaf al aan “dat dit waarschijnlijk niet de laatste keer is geweest dat hij op zichzelf had gestemd”. Hij sluit een kandidatuur in 2016 dus niet uit, hoewel hij daarmee de oudste presidentskandidaat ooit zou worden. Over vier jaar is hij 74 jaar oud, een jaar ouder dan Ronald Reagan toen hij in 1984 herkozen werd.
Julián Castro
42 jaar oud in 2016
Naast deze twee veteranen herbergt de Democratische partij ook genoeg jong talent. De meest prominente jongeling is Julián Castro, de 38-jarige burgemeester van San Antonio, Texas. Zoals zijn naam doet vermoeden is hij van Latijns-Amerikaanse afkomst. Mexico, om precies te zijn. Hij kreeg nationale bekendheid toen hij op 4 september 2012 de keynote speech gaf tijdens de Democratische Partijconventie. Met zijn inspirerende woorden deed hij denken aan de onbekende aspirant-senator uit Illinois die in 2004 diezelfde speech mocht leveren. Castro en zijn grote voorbeeld Obama hebben veel gemeen. Beide jong en charismatisch, beide afkomstig uit een etnische minderheid die steeds vaker naar de stemhokjes trekt. Er gaan steeds meer Latino’s in de VS wonen en langzamerhand wordt dit een onmisbare electorale groep. Het is een kwestie van tijd voordat er een kandidaat met Mexicaanse of Cubaanse roots ten tonele komt. De carrière van Castro is veelbelovend. Gezien zijn jonge leeftijd is het de vraag of hij in 2016 al een poging gaat wagen president te worden, maar vier jaar later zijn er weer verkiezingen. De keuze voor zijn running mate wordt geen lastige, aangezien hij een eeneiige tweelingbroer heeft, Joaquín Castro.
De outsiders
Elizabeth Warren: de kersverse senator namens Massachusetts vertegenwoordigt de linkse tak van de partij.
Michael Bloomberg: de schatrijke burgemeester van New York zoekt het politieke midden op, en neigt naar de Democraten.
Deval Patrick: de gouverneur van Massachusetts heeft ervoor gezorgd dat 98% van zijn staat een zorgverzekering heeft.
Republikeinse partij
Paul Ryan
46 jaar oud in 2016
De afgevaardigde van het 1e district van Wisconsin is in conservatieve kringen een graag geziene gast. In 2011 en 2012 maakte hij als voorzitter van de Begrotingscommissie van het Congres tegenvoorstellen voor de begrotingen van president Obama. Daarin pleitte hij voor een kleinere overheid, minder belasting en een hervorming van Medicare, de Amerikaanse tegenhanger van de AOW. Zijn religieuze standpunten over abortus en het homohuwelijk daarbij opgeteld was hij voor Romney de ideale running mate. Hiermee kon hij de conservatieve kern van de partij aan zich binden. De mislukte kandidatuur was voor Ryan geen tijdverspilling. De afgevaardigde won een breed publiek voor zijn ideeën en dat kan resulteren in een kandidatuur in 2016. De vraag rest of hij bereid is om voor die verkiezingen het politieke midden op te zoeken.
Chris Christie
54 jaar oud in 2016
De afgelopen weken stond de gouverneur van New Jersey in de schijnwerpers, toen The Garden State werd getroffen door orkaan Sandy. Hij werkte naar eigen zeggen goed samen met de Democratische president Obama en werd een YouTube hit toen hij op Fox News, de meest rechtse zender van de VS, openlijk zijn lof uitsprak voor de tegenstander van Romney. Dat de rechtse media even later concludeerden dat Christie al naar de kandidatuur van 2016 aan het vissen was, verraste niemand. Hij gaf op de Republikeinse Partijconventie de keynote speech en was zelfs een kandidaat om de running mate van Romney te worden. De gouverneur is letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht binnen de Republikeinse partij en lijkt een reële presidentskandidaat in 2016.
Marco Rubio
45 jaar oud in 2016
De senator namens Florida wordt gezien als de kroonprins van de Tea Party beweging. Hij kan op veel steun rekenen bij conservatieve Amerikanen. Maar dat is niet de enige reden dat hij getipt wordt voor de kandidatuur in 2016. Er is voor de Republikeinen veel aan gelegen om het steeds groter wordende Latijns-Amerikaanse electoraat aan zich te binden. Rubio’s ouders emigreerden net zoals zoveel andere Cubanen in de 50‘er jaren naar de VS. Deze groep was over het algemeen tegen een grote overheid en sociaal erg conservatief. Die standpunten sluiten goed aan bij de hedendaagse Republikeinse partij. Zoals president Reagan ooit zei: “Hispanics are Republicans, they just don’t know it yet”. Misschien is Rubio de aangewezen kandidaat om deze boodschap aan de man te brengen.
De outsiders
Jeb Bush: de voormalig gouverneur van Florida is een stuk populairder dan broer George binnen de Republikeinse partij.
Rand Paul: de zoon van driemalig presidentskandidaat Ron Paul werd in 2010 senator namens Kentucky en brengt nu de ultraconservatieve ideeēn van zijn vader ten gehore.
Donald Trump: we komen nooit meer van hem af.