Bits: Geweld, geweld, nog meer geweld en seks!

18-01-2013 17:59

Robotzwaardvechters, reuzen, onderzoeken naar geweld en homoseksuele buitenaardse wezens: je vindt ze allemaal in de Bits van deze week. Als het goed is, pakt Bits de komende week uit met een nieuwe rubriek, dus houd de site even in de gaten.

Verder wil ik de NS bedanken voor het inkorten van de treinen tijdens een griepepidemie. Drie mensen die op een vierkante meter in je gezicht staan te hoesten geven toch nèt dat intieme tintje aan de steken in je corpus.

Reus

reus

De Nederlandse studio Abbey Games werkt al enige tijd aan Reus. Het is een strategiespel waarin je gigantische wezens bestuurt die de balans op aarde bewaren. Je kunt mensen helpen door het landschap aan te passen, maar als het té goed met ze gaat worden ze hebberig en ongehoorzaam. Het is maar goed dat de reuzen ook uitstekend een goddelijk pak op de broek uit kunnen delen. Als god moet je soms nu eenmaal een beetje streng zijn. Bekijk de nieuwe trailer van de game, die in het voorjaar van 2013 verschijnt.

Metal Gear Rising: Revengeance

Op 23 januari verschijnt de demo voor Metal Gear Rising: Revengeance op de Playstation 3 en Xbox 360. Het spel is een ‘spin-off’ van de populaire Metal Gear Solid-reeks met robotninja ‘Raiden’ in de hoofdrol. Waar je in Metal Gear normaal gesproken ongezien in het rond sluipt, daar hak je in Revengeance alles en iedereen in stukken.
Het spel wordt gemaakt door Platinum Games, eerder verantwoordelijk voor het voortreffelijke – doch ietwat bizarre – Bayonetta, waarin een exhibitionistische heks in een catsuit (dat bestaat uit haar eigen haar) engelen vermoordt terwijl ze seksuele toespelingen maakt. Dat belooft dus veel goeds.
http://www.youtube.com/watch?v=v-7YASjuqlo

Hiep hoi voor Vlambeer!

Het prestigieuze Engelse gamesmagazine Edge kwam deze week met een lijst van 50 beste gamestudio’s. De Nederlandse studio Vlambeer – bekend van o.a. Super Crate Box, Radical Fishing en Luftrauser – staat op een knappe 34e plek. Valve – van Half-Life, Left 4 Dead en natuurlijk het digitale distributienetwerk Steam – staat overigens op de eerste plaats.

Vlambeer legt op het moment de laatste hand aan Luftrausers, de grote broer van arcadevliegspel Luftrauser. Als je niet weet waarom dat belangwekkend is, dan kun je hier Luftrauser eens proberen. Een uitgekristalliseerd spelconcept, een eenvoudige besturing waar je tóch mee kunt experimenteren en een hoge moeilijkheidsgraad. Dit is geen spel, maar een Spel.

Als je geen zin hebt in een spel dat je zenuwen op de proef stelt, dan kun je natuurlijk ook Dinosaur Zookeeper eens proberen (http://games.adultswim.com/dinosaur-zookeeper-simulation-online-game.html).

De hele lijst van Edge vind je trouwens hier.
Via: Edge Online

Kiru issu Dettu!

Hela, nóg een zwaardvechtspel! Deze is bedacht door ‘Suda 51’ een van de ‘enfants terribles’ van de game-industrie. Sommigen prijzen de bizarre games die hij maakt terwijl anderen het afdoen als pretentieuze, slecht bestuurbare pulp. In Killer 7 speel je een soort huurmoordenaar die tegen andere huurmoordenaars vecht. In No More Heroes bestuur je een huurmoordenaar die andere huurmoordenaars uitschakelt. In deze nieuwe game, Killer is Dead schijn je een… huurmoordenaar te zijn die… andere moordenaars executeert.
Schijnbaar verschijnt het spel deze zomer in Japan.

http://www.youtube.com/watch?v=gOFMRJ9t8Wo

Maakt gamen gewelddadig?

De discussie over geweld in games is nog niet voorbij. Deze week reserveerde de Amerikaanse president Barack Obama 10 miljoen dollar voor onderzoek naar het effect van games op de tere kinderziel. Een belangrijke les die we hieruit kunnen trekken: de National Rifle Association weigert glashard mee te werken totdat men van ellende maar computerspellen gaat onderzoeken, om het publiek het idee te geven dat er iets aan de geweldsproblematiek gedaan wordt.
Op de Amerikaanse blog Kotaku staat een aardig overzichtsartikel over onderzoeken naar gewelddadige games. In de afgelopen 25 jaar zijn er vele studies geweest, maar er is geen betrouwbaar, overtuigend bewijs gevonden voor de stelling dat gewelddadige videospellen leiden tot geweld. Definities zijn vaag, experimenten zijn maar één keer uitgevoerd of er worden curieuze conclusies getrokken: ‘Deze game maakt je 1,5% agressiever!” Aha…
Verplichte kost voor mensen die zich interesseren voor de discussie over gewelddadige games.
Via: Kotaku

Hier ging het helaas ook over…

The Old Homo Republic

Het online Star Wars-spel The Old Republic kan de laatste tijd geen goed meer doen. Bioware, de studio die de game maakte kan de laatste tijd geen goed meer doen. Eerst waren fans teleurgesteld over Dragon Age 2, daarna begonnen Mass Effect-fans een ‘internet-actie’ omdat zij het einde van Mass Effect 3 enorm tegen vonden vallen. Deze actie was een combinatie tussen een enorm moddergevecht op sociale media, intimidatie en belediging van Bioware-personeel en een liefdadigheidscampagne(!). Rabiate fans doneerden geld aan een stichting die spelletjes en computers aan kinderafdelingen van ziekenhuizen schenkt. Toen Bioware onder de druk bezweek en het einde door een patch aanpaste, hadden de fans hun doel bereikt en werden vele donaties weer ingetrokken…

Het online Star Wars-rollenspel The Old Republic had een monstersucces moeten worden, maar werd dit niet echt. In de nasleep van alle ellende verlieten twee van de oprichters het bedrijf. Officieel werd er met geen woord gerept over alle onrust, maar het is moeilijk voor te stellen dat de verzengende kritiek op Bioware hier niets mee te maken had. Onlangs vertelden Bioware-medewerkers dat zij hun eigen forums vermijden, omdat het zo’n vijandige omgeving is. Gezellige boel!

homo

Een kritiekpunt was voorheen dat spelers geen seks konden hebben met personages van hetzelfde geslacht. Dat was van tevoren wel beloofd, maar werd geschrapt tijdens de ontwikkeling. Dit betekende dat homoseksuele spelers – of, en dat is aannemelijker: heteroseksuele gamers die hun vrouwelijke personages aan de vruchten van Sappho wilden laten proeven – gingen over de zeik!

Goed, dit voorjaar verschijnt er een uitbreiding voor The Old Republic (genaamd Rise of the Hutt Cartel). Als je deze uitbreiding koopt, dan kun je eindelijk een homoseksuele relatie aangaan met iemand van hetzelfde geslacht. Is iedereen nu dan tevreden?

Neen, niemand lijkt wederom tevreden. De antihomo’s zijn boos dat zij blootgesteld worden aan homofiele personages. De prohomo’s zijn boos omdat je moet betalen om gay te kunnen doen (discriminatie!). Daarnaast zijn zulke escapades alleen mogelijk op de nieuwe planeet, waarmee Bioware volgens de prohomo’s een soort intergalactisch Bergen-Belsen heeft gecreëerd.

Dit is niet verzonnen. Veel mensen maken zich hier druk om. Het is met deze trieste boodschap dat ik u het weekend in stuur.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg op Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.