Het standaard antwoord op de vraag wat motiveert ons is vaak: geld! Maar berust deze algemeen aangenomen waarheid ook wel op feiten? Zijn we alleen maar rationele winstmaximalisators zoals het ons altijd in de economielessen geleerd is? Meer geld betekent een betere werkprestatie, dat is in ieder geval de geldende doctrine die al lang in het economisch denken overheerst. Maar is alles wat je geleerd hebt over economie en motivaties gebaseerd op de realiteit? Laat ik daar kort in zijn: nee, het ligt toch wat gecompliceerder. Het idee dat beloning tot gewenst gedrag leidt en straf slecht gedrag afschrikt is verouderd en daar moeten we van afstappen.
Onderzoek MIT
Zo bleek uit een onderzoek van de MIT dat hogere financiële beloningen niet meteen tot betere prestaties leiden. Tijdens het onderzoek gaven de onderzoekers studenten allerlei taken mee zoals het herinneren van cijferreeksen en kruiswoordpuzzels maar ook lichamelijke taken zoals het gooien van een bal door een basket. De studenten konden een beloning verdienen aan de hand van hun prestaties. De slechtste prestaties kregen weinig geld, de gemiddelde prestaties een klein bedrag en de beste een goed bedrag.
Uit dit onderzoek bleek dat zo’n beloningssysteem alleen werkt bij simpele mechanische taken waar je niet al te veel bij na hoeft te denken. Wat echter ook bleek was dat er bij cognitieve taken die uitgevoerd moesten worden het juist averechts werkt. Voordat je dit onderzoek bij voorbaat al bestempeld als marxistische rommel zou ik er toch op willen wijzen dat dit onderzoek uit opdracht van de FED is uitgevoerd. Het is dus geen socialistische complot. Dus voor de VVD’ers onder ons, stop met schuimbekken.
De rol van geld
Geld speelt niet de grootste rol als motivator voor mensen. Dus het oude Tayloristische idee van een wortel voorhouden werkt in de meeste gevallen niet. Het is vooral een residu uit de tijd van grote industrialisatie en de lopende band. Een werkomgeving waar vooral mechanische taken werden uitgevoerd. We zitten nu echter in een kennis economie waar we vooral cognitieve taken moeten uitvoeren. Deze gedachtegang, dat meer geld tot betere prestaties leidt, wordt echter nog steeds als absolute economische waarheid aangenomen.
Voor mechanische taken werkt het Taylorisme prima maar voor complexere cognitieve taken werkt het juist averechts. Het belangrijkste is om de relevantie van geld van tafel af te krijgen. Het blijkt dat Autonomie, Mastery en een Doel de grootste motivatoren zijn waar mensen ‘s ochtends graag hun bed voor uit willen komen. Hoe dit precies allemaal zit kunt u hieronder zien.