“Internetgeschiedenis”, zo noemt De Correspondent hun behaalde doel van 15 000 leden in 8 dagen. “Revolutie”, zo klonk het bij de presentatie van 56.000 BurgerforumEU handtekeningen. Laat het de geschiedenis niet horen.
In het najaar van 1923 diende Hendrikus Colijn een wetsvoorstel in dat de Nederlandse marine moest versterken. Deze Vlootwet stuitte op zoveel weerstand, dat de voltallige oppositie een ‘volkspetitionnement’ organiseerde. In amper 20 dagen werden 1.132.228 handtekeningen verzameld.
Negentig jaar later heeft elke ongewassen aap die vóór dit, of tegen dat is, niet alleen ’s avonds zijn smoel op de tee vee, maar ook de mogelijkheid een internetpetitie te starten die in mum van tijd heel Nederland kan bereiken. Kán bereiken.
Zelfs bij elkaar opgeteld zijn het Meldpunt Vuurwerkoverlast, het Polenmeldpunt van de PVV, het Burgerforum EU en de nieuwe leden van de Correspondent nog niet zo groot als de groep mensen die op de SGP heeft gestemd afgelopen september. Het interesseert de Nederlander geen bal.
Alleen GeenStijl (2,5 miljoen unieke bezoekers per maand) linkte meer dan 25 keer naar het Burgerforum EU. Miljoenen zagen en hoorden op TV over De Correspondent. Als de gemakzucht bij de kranten echt zo groot is als Alexander Klöpping zegt, is 15.000 dan ‘internetgeschiedenis’? Bruno Mars verkocht begin deze maand 17.000 kaarten voor de Ziggo Dome. In. 1. Uur.
Mooi hoor, dat door internet directe democratie weer kan leven enzo. Maar informeer mij maar over een geslaagde internetpetitie als de getallen uit 1923 weer worden aangetikt.
CC-Foto: Collectie IISG, Amsterdam