Binnenland

CAO-lonen financiële sector groeien het hardst

09-04-2013 16:22

Niet alleen de werkeloosheid stijgt. Er is namelijk ook sprake van de hoogste cao-loonstijging sinds eind 2009. In het eerste kwartaal van 2013 zijn de cao-lonen met 1,8 procent gestegen, zo meldt het CBS vanochtend.

CBS loonDe gemiddelde loonstijging ligt sinds het derde kwartaal van 2010 onder de inflatie. Ook in het eerste kwartaal van 2013 is dit het geval. Tegenover een gemiddelde cao-loonstijging van 1,8 procent staat helaas wel een inflatie van 3,0 procent. Terugkijkend op de afgelopen tweeënhalf jaar is de inflatie sneller gegroeid dan de cao-loonstijging.

Roken duurder: accijnzen omhoog

De prijzen zijn in maart nog licht gedaald naar 2,9 procent. In februari stegen de prijzen gemiddeld nog met 3,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie daalde vooral doordat benzine goedkoper werd. Die daalde met zo’n 0,6 procent. Het BTW-tarief voor woningonderhoud ging van 21 naar 6 procent. Dat had ook een verlagend effect op de inflatie. Daar tegenover stond echter dat roken duurder werd. Al per 1 januari waren de accijnzen verhoogd, maar winkeliers hadden nog veel pakjes peuken met oude prijzen in voorraad. Die raakten pas rond maart op.

Opmerkelijk is wel dat in het eerste kwartaal van 2013 de stijging van de lonen binnen de bedrijfstak van de financiële instelling het hoogst was. Daar steeg het cao-loon namelijk met 2,6 procent. Dat ligt dus ruim boven het landelijk gemiddelde. Het CBS zegt dat dit komt doordat er onder andere in twee bankcao’s relatief hoge loonsverhogingen zijn afgesproken voor de tweede helft van 2012 en het eerste kwartaal van 2013. Minister Dijsselbloem van financiën vond begin dit jaar nog dat de bankcao’s versoberd zouden moeten worden. Daarmee haalde hij de woede van vakbonden op de hals. Zo zei Reinier Castelein van De Unie nog: “Dit is voor een PvdA-minister op het randje van onbehoorlijk bestuur.”

Horeca loopt achterop

De horeca komt er met een loonstijging van 0,8 procent het slechtst vanaf. Dit komt doordat de eindejaarsuitkering in de cao van de horeca begin dit jaar is vervallen en in 2013 onder voorwaarde per individuele werknemer wordt afgesproken.