Sniper heeft een vrij aparte geschiedenis. Het schietspel kwam als eerste uit op de Xbox 360 en PC, en werd door critici vrijwel unaniem afgemaakt. Iets later volgde de Playstation 3-versie, die veel minder slordigheidjes bevatte dan de eerdere versies. Deze werd echter ook niet gewaardeerd door de recensenten. Een enorme flop, dus? Helemaal niet, en dat is het vreemde: Sniper: Ghost Warrior ging meer dan drie miljoen keer over de toonbank! Ontwikkelaar City Interactive heeft er alle vertrouwen in dat deel twee ook een grote hit wordt.
Slechte beoordelingen of niet, Sniper 2: Ghost Warrior wordt waarschijnlijk een groot succes. Dat komt simpelweg door het feit dat moeders en vaders in de winkel staan en iets zien met ‘snipen’. Dat vindt hun kind vast leuk. Hetzelfde geldt voor dat kind; hij ziet iets met snipen en vindt dat gelijk cool. En terecht: want als je iemand bent die geen hoge eisen stelt bij een game dan zal het vast wel vermakelijk zijn. Maar hoe slecht (of juist goed, het kán!) is Sniper 2: Ghost Warrior?
Het principe van de game is erg simpel. Jij bent een sluipschutter die in een aantal levels geruisloos vijanden uitschakelt. Je hebt niet te maken met een authentiek personage met een heel groot verhaal erachter, maar gewoon met een vent die schiet. Dat is jammer: de game voelt meteen leeg aan. Okee, het spel introduceert enkele personages, maar die ben je na vijf minuten al vergeten… Qua vernieuwingen is Sniper 2 ook niet al te best. Zo heb je wel nieuwe wapens, nieuwe omgevingen en een online multiplayer (daar komen we later nog op terug), maar voor echte nieuwe gameplay-elementen moet je niet bij dit spel zijn. Het is weliswaar een stuk beter te spelen dan zijn voorganger, maar mist iedere vorm van diepgang.
Waar is namelijk het gevoel dat je aan het snipen bent? De spanning je ervaart als je een oorlogsfilm zit te kijken, waarin een sluipschutter een andere sluipschutter probeert neer te schieten? Die spanning voel je meteen, maar dus niet in Sniper 2: Ghost Warrior. Dat komt ook door het feit dat de computer heel willekeurig reageert. De ene keer hoort de vijand een keiharde knal niet, een andere keer hoort hij je wel als je bij wijze van spreken een keer kucht. De reacties zijn niet logisch te verklaren.
Logica zie je ook niet terug in het spelverloop. Nou ja, het is één en al logica, aangezien je maar één weg hebt om te volgen. Geen mogelijkheden om de prachtige omgevingen te verkennen. Dat is bijzonder jammer. Zo loop je door prachtige, tropische omgevingen, maar ook in de stad Sarajevo. Voor enkele mensen is de Joegoslavische oorlog nog vrij bekend, en is Sarajevo dus toch een interessant level om te ervaren. Helaas krijg je niet de vrijheid om het gebied te verkennen.
Zoals al eerder werd gezegd, heeft Sniper 2 echt prachtige omgevingen. Dat komt puur door het feit dat het spel de ‘Cryengine 3’ ondersteunt, het systeem dat ook al voor de meest recente Crysis-games mooie graphics verzorgde. Het haalt het maximale uit de Playstation 3 en Xbox 360, terwijl juist qua gameplay het minimale uit de spelcomputers wordt gehaald.
Dan hoop je nog enige spanning en sensatie terug te vinden in de online multiplayer, maar ook hier is weinig te doen. Met één online modus (team deathmatch) en twee maps ben je er al gauw klaar mee. Wat is dit voor afgeraffelde troep? Als ontwikkelaar moet je je schamen dat je een spel in deze staat aflevert.
Al met al kan Sniper 2: Ghost Warrior bestempeld worden als een niet volwaardige game voor de Playstation 3, Xbox 360 en de PC. City Interactive heeft duidelijk z’n best niet gedaan. Misschien komt het door gemakzucht, omdat de ontwikkelaar verwacht dat het weer zo’n groot succes als de voorganger zou worden. Goede beoordelingen hebben ze nog niet nodig gehad. Jammer.
Sniper: Ghost Warrior 2 is gemaakt door City Interactive en wordt uitgegeven door Namco Bandai. De game is uit voor PC, Playstation 3 en Xbox 360. De PEGI geeft het spel een 18+-rating, vanwege ‘extreem geweld’, ‘geweld tegen weerloze mensen’ en ‘grof taalgebruik’.
Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg op Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.