ThePostOnline

Vastgoedondernemer De Vlieger: ‘Vastgoedplan PvdA modieus gelul’

06-06-2013 16:20

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger snuift als ThePostOnline hem confronteert met het PvdA-plan om beleggers te verplichten hun leegstaande kantoren af te waarderen: “Dat is modieus, politiek correct gelul in de vastgoedruimte!”

Tweede Kamerlid Albert de Vries (PvdA) dient deze week een aantal moties in om wetgeving in te voeren die strenger gaat toezien op de waardering van wegrottende stenenimperia. Wanneer gaan we de krijtstreepkeizers vertellen dat ze geen kleren meer aan hebben als ze hun te hoog gewaardeerde vastgoedportefeuille uit hun boeken moeten wegstrepen? ‘Als het plan invoeren, moeten we de banken nationaliseren’, zegt Vlieger.

Strengere eisen

Door strengere eisen te stellen voor de waardering van deze ruimtes, wil de De Vries beleggers de overwaardering uit de markt halen. Hij ergert zich aan passieve houding van de VVD-minister, zo meldt hij aan ThePostOnline:

“Er zijn ook beleggers die al bezig zijn met het afwaarderen van hun vastgoedvermogen, maar een aantal grote partijen blijft afwachten. Het is jammer dat Schultz nu totaal geen actieve houding inneemt om dit probleem aan te pakken. Heel goed dat ze de taxatieregels wil aanscherpen, maar met welke frequentie wordt dan getaxeerd, één keer in de acht jaar?”

Om een Kamermeerderheid te vinden voor de plannen, dient de PvdA zo snel mogelijk een aantal moties in:
“We zijn nog bezig met het juist formuleren van de moties, en hoe hard we het willen stellen, maar we gaan met een aantal moties proberen een Kamermeerderheid te vinden om dit probleem aan te pakken.”

‘Politiek correct gelul in de vastgoedruimte’

Volgens vastgoedondernemer Erik de Vlieger leidt het plan van de PvdA tot financiële catastrofes:

“Er is natuurlijk wel een probleem, maar het voorstel van de PvdA is politiek correct gelul in de vastgoedruimte. Want wat gebeurt er als je vastgoed afschrijft? Dan daalt je eigen vermogen. Als we de banken met grote vastgoedportefeuilles, zoals de Rabobank, daartoe verplichten, dan kunnen we binnenkort weer een bank nationaliseren.”

De Vlieger rekent voor: “De Rabobank heeft 710 miljard euro uitstaan op een eigen vermogen van 46 miljard. Ze hebben een woningportefeuille van van 210 miljard, als ze daarvan verplicht 30% moeten gaan afboeken, dan is de bank technisch failliet.”

De vastgoed man wijst ook op nieuwe strengere internationale eisen die worden gesteld aan banken. In deze zogenaamde Basel 3 akkoorden worden hogere eisen gesteld aan de solvabiliteit van banken. Bij een lage solvabiliteit kunnen overheden zo mogelijk ingrijpen volgens deze nieuwe richtlijnen. De Vlieger: ‘Dit plan zou erop uit kunnen draaien dat er nog meer banken aan het overheidsinfuus moeten komen. Ik weet niet of de PvdA daar over nagedacht heeft.’

De Vries: ‘Zo’n vaart zal het niet lopen’

De Vries is niet onder de indruk van de kritiek van De Vlieger:

“Als je hier iets aan wil doen krijg je altijd dit argument tegengeworpen, maar zo’n vaart zal het niet lopen. Als er grote problemen worden voorzien op het gebied van solvabiliteit van grote partijen, dan moeten we daar goed naar kijken. Het is best mogelijk dat we dit soort maatregelen geleidelijk invoeren, maar het moet geen 40 jaar duren.”