Voetbal

Lex Schoenmaker: ‘ADO moet lastige beginserie doorkomen’

20-07-2013 13:05

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering zes met Lex Schoenmakers, onlosmakelijk verbonden aan ADO Den Haag.

Lex Schoenmaker is een rasechte Hagenees. Hij was als speler en trainer al verbonden aan de club uit Den Haag. Tegenwoordig is hij technisch adviseur van de club. “Er zijn altijd spelers die onverwachts doorbreken. Esajas of Kramer kunnen er zomaar staan.”


Wat verwacht u van uw club dit seizoen?
“Ik verwacht een ander seizoen dan het vorige, toen we toch lang in het linker rijtje meedraaiden. De kern van vorig seizoen staat er nog, als we tiende worden hebben we het prima gedaan. Het hangt er dan vaak net om of je voor de eerste negen kunt gaan en eventueel play-offs kunt spelen. Ik hoop daar natuurlijk op, maar we moeten wel reëel blijven.”

Welke speler van ADO  moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?
“Ik verwacht veel van Gouriye, die is overgekomen van Heracles Almelo. Dat is een specifieke buitenspeler waar we veel plezier van kunnen gaan beleven. Daarnaast ben ik benieuwd wat Mike van Duinen kan laten zien. Het tweede seizoen is het toch altijd lastiger , omdat mensen iets van je verwachten. Aan zijn instelling zal het in ieder geval niet liggen.
Daarnaast zijn er altijd spelers die onverwachts doorbreken. Kijk alleen al naar Malone vorig seizoen. Jongens als Esajas of Kramer kunnen er zomaar staan.”

Wanneer is het seizoen geslaagd voor ADO?
“Het is een cliché, maar ADO moet gewoon zorgen dat het met deze middelen maximaal presteert. Het is lastig om daar een plek op de ranglijst aan vast te plakken. De supporters moeten na elke wedstrijd tevreden naar huis gaan. Als de spelers strijd leveren, dan gaan we in ieder geval veel plezier beleven. Of we dan tiende worden of net negende, maakt niet zoveel uit.”

Wie wordt kampioen?
“Lastig om dat op dit moment in de voorbereiding al te moeten zeggen. Het is een open deur om Ajax te roepen, maar vorig jaar dacht ook iedereen dat PSV het zou worden. Ik zet voorzichtig in op Ajax.”

En wie degradeert direct?
“Vorig jaar zag je hoe groot het verschil was tussen de clubs die promoveerden. FC Zwolle was kampioen geworden, terwijl WillemII via de nacompetitie erbij kwam. Daar zit wel verschil in, hoor. Ik denk dan ook dat Go Ahead Eagles het heel moeilijk gaat krijgen, al geldt dat natuurlijk ook voor Cambuur. En FC Zwolle heeft dan wel een ervaren trainer aangesteld, dat zegt ook niet altijd alles. ADO heeft een lastige serie wedstrijden aan het begin van de competitie. Als ze daar goed doorheen komen maak ik me niet zoveel zorgen.”

Wie wordt de topscorer?
“Nu Bony is vertrokken zet ik mijn geld op Pelle. Ook van Sigthorsson verwacht ik dit seizoen wel het één en ander. Al zou het leuk zijn als er weer eens een goede Nederlandse spits opstaat. Mike van Duinen topscorer van Nederland? Dan moet hij wel elke kans die hij krijgt erin schieten, haha!”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?
“De financiële middelen van de clubs zijn niet meer zoals vroeger. Clubs kunnen niet meer zomaar een trainer eruit trappen, dat kost veel te veel centen. Ik denk dat komend seizoen alle trainers netjes blijven zitten.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?
“Als Eriksen blijft dan ga ik voor hem. Anders Giorginio Wijnaldum, die speelde de laatste maanden erg goed. Daarnaast zijn er altijd spelers waarvan je denkt ‘Verrek, die is er ook nog.’ Bijvoorbeeld spelers van FC Twente. Deze vraag is het eigenlijk het beste te beantwoorden wanneer we een weekie of 5 bezig zijn”

Welke club wint de KNVB Beker?
“Feyenoord. Die club gaat niet meedoen om het kampioenschap, dus dan gun ik ze de beker.”

Morgen in deze rubriek: Erben Wennemars, supporter van PEC Zwolle.