Weten & Tech

Bits – Indies tóch op Xbox One, rapbattles met Kanye West en ‘Spyfall’

26-07-2013 15:21

Deze week kocht Activision Blizzard zichzelf uit bij moederbedrijf Vivendi, gaf Microsoft indie-ontwikkelaars tóch een – soort van – warm onthaal en gaven gamers te kennen dat iedereen bij studio Treyarch op een verschrikkelijke manier moet sterven omdat de ‘sniper rifles’ in Black Ops 2 ietsje zwakker gemaakt zijn. Wat is het toch een bijzondere industrie.

Activision Blizzard wordt zelfstandig

Uitgever Activision Blizzard heeft zichzelf – met hulp van een investeringsmaatschappij – uitgekocht bij moederbedrijf Vivendi. Het Franse conglomeraat verkeerde al enige tijd in geldproblemen en leurde al best lang met Activision zonder een koper te vinden.

Activisionblizzard

Vivendi had een meerderheidsaandeel in Activision Blizzard en behoudt door deze deal 12% van alle aandelen. Met de transactie is een vermogen van 8,2 miljard dollar gemoeid. Het lijkt erop dat Activision ongeveer 5,8 miljard geleende dollars gebruikt om de aandelen van Vivendi terug te kopen; de investeringsmaatschappij draagt ruim twee miljard bij om de financiële reserves gezond te houden.

De deal lijkt best veel op een gerucht dat een paar maanden geleden rondzong: Vivendi zou Activision geld laten lenen en vervolgens dividend uit laten betalen. Als grootaandeelhouder (62%) zou dat het Franse conglomeraat ongeveer 5,2 miljard opleveren; een bedrag dat niet ontzettend veel verschilt van het bovenstaande scenario. Vivendi blij met het geld, Activision Blizzard gaat zelfstandig verder; iedereen blij, vogeltjes van geluk.

 

Microsoft ziet het licht: geeft indies tóch toegang tot Xbox One

Microsoft gaat momenteel door een moeilijke periode, al heeft het bedrijf dit ook vooral aan zichzelf te danken. De ‘altijd online’-plannen en het moeilijker maken van tweedehandsgameverkoop werden – op niet mis te verstane wijze – afgeschoten door consumenten en gamesites. Al snel draaide Microsoft 180 graden en gingen deze plannen van tafel. Niet iedereen weet dat onafhankelijke spelstudio’s al vrij lang ontevreden waren over Microsoft, vanwege het dure certificeringsproces om spelletjes op Xbox Live te krijgen, het geld dat zij moesten betalen om een spel te updaten (bedragen van vijf cijfers), enz. Onlangs reikte Microsoft de onafhankelijke, kleine studiootjes de hand door in ieder geval dat laatste te schrappen.

XboxD_Logo_Consle_Sensr_controller_F_GreenBG_RGB_2013

In tegenstelling tot eerdere berichten (dáár zit een van de belangrijkste problemen, Microsoft lijkt verdorie wel de Breakdance op de kermis), wil Microsoft het toelatingssysteem voor kleine gamestudio’s tóch laagdrempeliger maken. Het goede nieuws is dat iedere Xbox One-spelcomputer gebruikt kan worden als ‘devkit’ of ‘debug’-console (Je kunt dus spelletjes maken én onaffe spelletjes testen), geweldig! Het onvermijdelijke addertje onder het gras is dat de indie-games óók op Windows 8 (pc en tablet) moeten draaien. Het is een stap in de goede richting, maar nog niet helemaal de ‘laissez-faire’-houding die Sony hanteert en de voorkeur heeft van onafhankelijke ontwikkelaars.

 

Kanye West is op een Kanye Quest

Kanye

In deze gratis RPG reis je als Kanye West naar de toekomst, om ‘rap battles’ te houden tegen de handlangers van een totalitair regime! De toekomst staat geheel in het teken van ‘YOLO SWAG’, en om hiphop ‘real te keepen’ is Kanye West nodig; zoals de wereld hem – zonder het overigens zelfs te weten – altijd al nodig had. Volgens Kanye zelf.

De game is een ‘JRPG’, waarin je je eigen ‘rap crew’ samenstelt met klonen van Tupac, RZA, MF Doom en nog wat hiphoppers. Je hebt ook de RPG Maker VX Ace Run Time Package nodig om het spel te kunnen spelen (het spelletje is gemaakt in RPG Maker).

 

Motorgun is alweer afgeblazen

Het schietspel Motorgun, een game waarin auto’s elkaar kapotschieten en –beuken in de stijl van Interstate en Twisted Metal, werd met veel bombarie aangekondigd op Kickstarter. Daarna bleef het echter stil; zo stil zelfs, dat de ontwikkeling van Motorgun al na een week afgeblazen is.

MOTORGUN

Zo langzamerhand wordt duidelijk dat Kickstarter geen panacee is voor kleine studio’s: de benodigde bedragen worden ofwel in recordtijd verzameld, of een game wordt genegeerd en kwijnt weg. Het zijn vooral de gevestigde namen in de gamesindustrie die wél veel geld binnenslepen. Eerlijk gezegd hadden we meer verwacht van Motorgun, omdat leuke ‘car combat’-games zeldzaam zijn. Aan de andere zijn er ook grote, gratis titels als World of Tanks, waarin je voertuigen naar God knalt.

 

Vet! De ‘spy’ uit Team Fortress 2 als James Bond

SPYFALL

Het moet ontzettend veel werk zijn geweest om deze gave ‘mashup’ van James Bond en Team Fortress 2 te maken! Kijk: de trailer van Skyfall met de ‘spy’ van TF2 in de hoofdrol!

Het filmpje werd gemaakt door Youtube-gebruiker ‘The Pinky’, dat verdient wel een schouderklopje, me dunkt. Het plaatje vonden we trouwens hier.

 

En hier ging het deze week helaas ook nog over…

 

Call of Duty: Blacks Ops 2-spelers beetje… teleurgesteld over nieuwe patch

Een nieuw deel in de serie ‘Hoe zou het toch komen games en gamers niet voor vol worden aangezien?’ Studio Treyarch patchte onlangs het schietspel Call of Duty: Black Ops 2. De ‘sniper rifles’werden iets minder krachtig gemaakt en dat viel niet helemaal in goede aarde. David Vonderhaar, ‘design director’ van Treyarch en het onofficiële ‘gezicht’ van Black Ops 2 kreeg veel commentaar op de verandering, op de kenmerkende, eloquente wijze die gamers eigen is.

BLOPS2

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.