Voetbal

Marcel van Roosmalen: ‘Wij zijn Bony niet vergeten, maar hij ons wel’

26-07-2013 13:00

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor het nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering 12 met schrijver Marcel van Roosmalen, supporter van Vitesse.

Marcel van Roosmalen groeide op in de buurt van Monnikenhuizen, het oude stadion van Vitesse, en schreef meerder boeken over zijn club. Clubicoon Theo Bos vroeg 16 weken voor zijn dood aan Van Roosmalen een boek over zijn leven te schrijven. Van Roosmalen stemde in, volgende maand verschijnt het boek, met de titel: Theo Bos – Het is, zoals het is.

Van Roosmalen is een echte, maar kritische supporter:

“Ik had het het mooist gevonden als Vitesse niet was overgenomen, dan maar een beetje meedraaien in de middenmoot. Ik moet er niet aan denken dat het plan van Peter Gansler er ooit doorkomt en de Vitesse-spelers straks in een ander shirt lopen omdat dat commercieel interessanter zou zijn.”

Toch is de overname uiteindelijk goed voor de club geweest, meent hij: “Zonder die overname zou Vitesse nu niet meer hebben bestaan, dat zou nog veel erger zijn.”

Ook komend seizoen is Van Roosmalen van plan alle thuiswedstrijden van zijn club te bezoeken, steevast met dezelfde twee vrienden: “Het gaat me vooral om die traditie met mijn vrienden, ik wil gewoon met ze naar Vitesse, dat is traditie, ik maak me echt niet druk als ze een keer verliezen.”

Wat verwacht jij van jouw club dit seizoen?
“Ik verwacht in ieder geval niet dat ze kampioen worden, zoals sommige mensen lijken te denken. Ik denk dat ze vierde of vijfde worden.”

“Zoals gebruikelijk in Arnhem worden er ook dit jaar twee elftalfoto’s gemaakt: één als de competitie nog niet is begonnen, dan weten we wie er allemaal meedoen, en één twee weken van tevoren, waar je de helft weer af kan snijden, dus het is nog compleet onduidelijk hoe het team eruit gaat zien. Ik weet niet precies hoeveel spelers er mee hebben gedaan de afgelopen drie jaar, maar het zijn er zeker meer dan 70.”

“Vitesse gaat in ieder geval geen hoge transfersommen betalen, vanwege het financial fairplay-systeem, maar op de één of andere manier kunnen ze dan weer wel hele hoge salarissen betalen, dus ik ben bang dat er weer drie spelers van Chelsea worden gehuurd of zo, misschien een Servisch talentje.”

“Desalniettemin heb ik heel veel vertrouwen in Peter Bosz, ik verwacht dat hij rust kan brengen in het team. Verder hoop ik dat Theo Janssen nog een keer zijn best gaat doen voorzover dat binnen zijn mogelijkheden ligt.”

Welke speler van Vitesse moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?
“Nu Bony weg is, kun je bij Vitesse het best op de bekende gezichten letten zoals Piet Velthuizen, Theo Janssen en Davy Pröpper. Van Pröpper verwacht ik wel wat dit seizoen, hij was in de jeugd minimaal net zo goed als Marco van Ginkel.”

“Van die andere jongens heb je geen idee wat ze voor de club gaan betekenen, dat zijn passanten. Wij zijn Bony misschien nog niet vergeten, maar hij ons wel hoor.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?
“Als we gewoon weer Europees voetbal halen, dat moet haalbaar zijn, dan moeten we 4e worden, dat moet kunnen.”

Wie wordt kampioen?
“PSV. Ik denk dat het goed is dat ze veel spelers weg hebben gedaan en ik geloof wel in een nieuw elan in Eindhoven met Adam Maher erbij.”

“In ieder geval niet nog een keer Ajax, dat is onderhand echt niet meer te doen. Ik woon in Amsterdam en ik word moe van al dat gelul over de derde ster en zo, het is gewoon te gemakkelijk om Ajax-supporter te zijn.”

En wie degradeert direct?
“Ik wil toch NEC zeggen, en dat heeft er niets mee te maken dat ik een hekel aan die club heb of zo, ik vind het een fantastische club en toen ik Nijmegen woonde ging ik wel eens kijken. In die nieuwe spits, Higdon, heb ik dan nog wel vertrouwen, maar verder is het zo’n armzalig gedoe. En met die Higdon moet ook wel iets mis zijn, anders had een club in Engeland hem toch wel gehaad? Maar ik hoop niet dat NEC degradeert, ik hoop elk jaar dat RKC degradeert, met dat veel te kleine stadion, dat vind ik meer een amateurclub.”

Wie wordt de topscorer?
“Er zijn er een hoop weg, maar Alfreð Finnbogason doet nog mee. Dat zou ik nou een mooie spits voor Vitesse vinden, maar die zal wel bij Heerenveen blijven, en daar topscorer worden.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?
“Dwight Lodeweges van Cambuur, die zit in een lastige positie. Zijn assistent promoveerde vorig jaar met Cambuur en nu is hij opeens hoofdtrainer, als je dan 10 wedstrijden op rij verliest gaat het publiek natuurlijk roepen om die assistent als hoofdtrainer.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?
Van Roosmalen denkt lang na:

“Laten we dan maar Theo Janssen zeggen. Die gaat nog één jaar goed voetballen en de concurrentie is ook niet heel moordend dit jaar, dan sluit hij het mooi af. Of anders één van die spelers van Feyenoord, daar zal vast wel weer een jeugdig talentje rondlopen die het helemaal gaat maken.”

Welke club wint de KNVB Beker?
“Laat dat dan toch Vitesse zijn, één keer een prijs, we bestaan al sinds 1892 en hebben nog nooit iets gewonnen. Ik wil gewoon één keer een prijs. Als daarna de club aan een stel Polen of weet ik veel wat wordt verkocht, dan hebben we in ieder geval bestaansrecht door die prijs. Dan is het voor mij geslaagd.”

Morgen in deze rubriek: Gerald Sibon, supporter van SC Heerenveen