Politiek

Kamer steunt Syrië-beleid van kabinet

29-08-2013 19:24

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer steunt het Syrië-beleid van het kabinet. Het spoor van de Verenigde Naties moet eerst volledig worden afgewerkt voordat er kan worden ingegrepen in het Arabische land. Tijdens spoedoverleg in de Kamer donderdag zei Michiel Servaes (PvdA) dat eerst alle informatie over de chemische aanval in Syrië op tafel moet komen voordat kan worden overgegaan tot actie. Hij herhaalde zeer te hechten aan het VN-traject.

Coalitiepartner VVD steunt deze lijn ook. “Ik zeg al twee weken: ruim baan voor de VN-inspecteurs”, verklaarde Han ten Broeke. Daarna kan alleen tot actie worden overgegaan als het bewijs geloofwaardig en overtuigend is, aldus de liberaal. Hij wil ook uiteindelijk zonder VN-mandaat groen licht geven voor een interventie. We willen ons niet afhankelijk maken van een Russisch of Chinees veto, aldus Ten Broeke.

Advies: militair ingrijpen in Syrië is onrechtmatig

Maar volgens een advies van de externe volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken is een militaire interventie in Syrië naar geldend internationaal recht in de gegeven situatie onrechtmatig.

Timmermans: onderzoek kan weken duren

VN-inspecteurs zijn momenteel bezig met een onderzoek in de Syrische hoofdstad Damascus naar de aanval waarbij honderden doden zouden zijn gevallen. Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken kan het nog enkele weken duren voordat het onderzoek afgerond is. Het is nog steeds niet bekend wie achter de aanval zat.

SP, PVV en Partij voor de Dieren tegen ingrijpen

Ook oppositiepartijen SP, D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie vinden dat de VN-inspecteurs hun werk moeten kunnen afmaken. D66 stelt daarbij dat een internationale reactie niet kan uitblijven als onomstotelijk vast komt te staan dat het bewind van president Bashar al-Assad achter de aanval zit. Het CDA waarschuwde voor een overhaaste reactie. Die kan de regio in vuur en vlam zetten, stelde de christendemocraat Pieter Omtzigt.

De SP, PVV en Partij voor de Dieren zijn nu tegen elk militair optreden tegen Assad.

VN-veiligheidsraad donderdagavond bijeen

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad komen donderdag opnieuw bijeen om te spreken over de vermeende inzet van chemische wapens in Syrië vorige week. VN-diplomaten hebben dat donderdag gemeld.

De delegaties van Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten spraken woensdag ook al met elkaar. Toen werden ze het niet eens over een door de Britten voorgestelde resolutie. Daarin was sprake van een mandaat voor maatregelen tegen de vermeende gifgasaanval.

TPO/ANP