Ook ThePostOnline was aanwezig op prinsjesdag. In verspreide documenten stuitten we op een aantal opmerkelijke passages die nog nergens anders waren opgepikt. En staatssecretaris Weekers spraken we voor de camera.
Optimisme-gif
Op subtiele wijze werden journalisten tijdens de persconferentie van minister Dijsselbloem geïndoctrineerd met optimismegif. Het wachtwoord voor de wifi in het zaaltje waar minister Dijsselbloem en staatssecretaris Weekers spraken luidde als volgt: ‘d1scO-vOI@nt3. Zie dan.
Kijk nog eens goed. Wat staat hier nou? Daar staat: disco volente. Precies, wat is dat? Dat is een vliegende schotel. Onderbewuste propaganda! Boodschap: het komt goed.
Geld lenen kost geld
Vooralsnog komt het niet goed. We betalen per jaar 11,1 miljard euro aan rente. Dat is meer dan de begroting van onderwijs en ook meer dan de begroting van defensie, met die JSF erbij! Zonde geld.
Nullijntragedie
Nationale thesauriër Dijsselbloem zei het terloops, maar hij zei het toch echt in bijzijn van het financiële journaille. Ambtenaren hoeven niet nog vijf jaar in te teren. Minister Dijsselbloem betoogde dat een verdere salarisstop bij de overheid eigenlijk onverantwoord is. ‘Je kunt niet vijf jaar doorgaan, omdat het gat tussen de marktsector en overheid wel heel groot wordt.’ Crisis of geen crisis, de overheid zal de financiële straalkachel aanzetten als het conjunctureel blijft vriezen.
Alcoholismebonus
Alcoholisten worden ontzien en frisdrankdrinkers worden gepakt. Dat verband legde staatssecretaris Weekers van Financiën zelf tijdens zijn persconferentie over de cijfers van zijn departement. De staatssecretaris van belastingzaken verlaagde de aangekondigde accijnsverhogingen op bier, wijn en sterk gedestilleerd, maar liet – om dit te compenseren – de belasting op frisdrankverpakking stijgen.
Petje af voor Van Miltenburg
Kamervoorzitter Van Miltenburg droeg geen hoed, evenals defensieminister Hennis. Was dit een liberale lange neus naar het stijve protocol? Politicoog Sywert van Lienden meende van niet. Bij BNN Today zei hij dat de leden van het koninklijke ontvangstcomité, waaronder de kamervoorzitter, traditiegetrouw niet boven de vorst mag uittorenen en aldus geen hoofddeksel kan dragen. Minister van Oorlog Hennis had natuurlijk een helm op moeten zetten. Dat deed ze al eens eerder in een reportage in NRC Handelsblad.
Hoed op bij SGP
Jong SGP-lid Esther Grisnich vond de hoedenparade op prinsjesdag prachtig, verklapte ze gisteravond aan ThePostOnline. ‘Ik draag elke weekend hoeden in de kerk’, vertelde Grisnich die mogelijk op de kieslijst van de Staatskundig Gereformeerden kan komen.
CBP-aannames
Dijsselbloem debatteert slim. Als iemand de CPB cijfers in twijfels trekt, merkt hij op dat dit zijn enige zekerheid is. Dat is een handige cirkelredenering waar je niet uit komt. Op deze wijze wordt kritiek geven steeds moeilijker.
Stop economische modellen
Dergelijk modellenfestisjme levert geen enkele nuttige bijdrage aan de opbouw van de economie, vindt FTM’s Robin Fransman. ‘Meer transparantie over de onzekerheden, en een meer multidisciplinaire benadering. Macro-economie is ook de studie van het gedrag van allen. Daar kunnen, nee, daar moeten andere disciplines aan bijdragen als de wetenschap zich verder wil ontwikkelen. Wiskundigen, statistici, politicologen, sociologen, psychologen, biologen, en ja, ook financieel geografen. Tenslotte zou meer concurrentie wenselijk zijn. Meerdere CPB’s die met elkaar concurreren, zoals ze dat in Duitsland hebben. Of gewoon weigeren de verkiezingsprogramma’s door te rekenen, omdat die berekeningen onvolledig zijn. Laat zien waar je grenzen liggen. Alleen met meer openheid, meer concurrentie en een meer multidisciplinaire aanpak kan een technocratie aanvaardbaar zijn.’
Nogmaals: hou op met die economische modellen dus…
Toch presteerde Dijsselbloem het op om een grafiek te offreren die een groeicurve liet zien die stijf stond van de vooruitgangsviagra. Kijk dan. In werkelijkheid kwam die curve geen enkel moment in erectietoestand. De groeigrafiek kronkelt impotent naar beneden!
Interview Frans Weekers: ‘Alle beetjes helpen.’
Wat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers daarop te zeggen? Hij lanceerde een aantal vrolijke maatregelen, waaronder een plan om schenkingen minder te belasten. Heeft het zin? Gaat de economie hier weer van gloeien? In een interview met TPO relativeerde de Limburgse VVD-er zijn inspanningen. ‘Alle beetjes helpen.’