Economie

Dramatisch banenperspectief leidt tot gelukkige generatie

23-09-2013 12:22

The Huffington Post schreef afgelopen week een ragfijne analyse waarom generatie Y (ruwweg met de leeftijd tussen de 18 en 30) doodongelukkig is: we zijn groot gebracht in de weelde van de jaren ’90 en hebben verwachtingen die daarbij horen, terwijl die verwachtingen inmiddels totaal onrealistisch blijken. Volgens de analyse is geluk de uitkomst van een simpele rekensom:

Geluk = Realiteit – verwachtingen

Freelance barista

Opgroeien met de verwachting dat je minimaal minister, CEO of topadvocaat wordt, om vervolgens freelance barista te worden op je 27e, dat zorgt voor het ongeluksgevoel van een generatie. Een generatie die zich vervolgens keihard afzet tegen de ouderen die geen idee zouden hebben wat ze met die vrachtwagens vol met pensioengeld aanmoeten.

Bijgestelde verwachtingen

Gelukkig heeft de Nederlandse generatie Y niet langer meer de regenboogkleurige verwachtingen die hen wordt toegeschreven. Nederlandse jongeren schatten hun kansen op de arbeidsmarkt laag in: zo’n 70% verwacht na afronding van de studie geen baan te vinden, of in ieder geval geen voltijdbaan, zo blijkt uit onderzoeken van StudentenWerk en internationale zusteronderneming StudentJob. Daarmee zijn Nederlandse jongeren veel negatiever over hun kansen dan Duitsers, Oostenrijkers en Fransen, en ongeveer gelijk met die van Spaanse jongeren.

Angst is overdreven

Gelukkig zijn de sombere verwachtingen van de Nederlandse jongeren net zo onrealistisch als de regenboogvoorspellingen die we in de jaren ’90 voorgeschoteld kregen. De jeugdwerkloosheid in Nederland is 10,4%, tegenover 55,7% in Spanje, dus de angst van onze generatie Y lijkt buiten proportie.

Ineke Kooistra, algemeen directeur van StudentenWerk wijt het overdreven negatieve beeld aan de berichtgeving van de media:

“Vergeleken met Spanje valt onze situatie in het niet, maar voor Nederlandse begrippen hebben we te maken met een flinke jeugdwerkloosheid. Dat is erg vervelend en wordt ook breed in de pers uitgemeten. Die zeer aanwezige, voornamelijk negatieve berichtgeving zou een verklaring kunnen zijn voor de mindset van jongeren.”

Bijgestelde verwachtingen

Uiteindelijk is de kans groot dat generatie Y beter beslagen ten ijs komt dan de naïef-idealistische generatie die het nu voor het zeggen heeft. Generatie Y weet dat een goede opleiding de banenkans vergroot, hoger opgeleiden hebben dan ook meer vertrouwen in hun eigen carrière dan lager opgeleiden: 34,3% van de hbo’ers en 38,1% van de wo’ers denkt dat het moeilijk zal zijn om een baan te vinden die bij hun opleiding past. Mbo-studenten hebben negatievere verwachtingen: 45% betwijfelt of zij überhaupt een baan zullen vinden na afronding van de opleiding.

Regen, zonneschijn, regenboog

Als we de formule van de Huffington Post blijven volgen, is de variabele ‘verwachting’ inmiddels zodanig bijgesteld dat de realiteit rooskleuriger zal blijken. De huidige crisis is vroeg of laat weer over, na regen komt zonneschijn, om er maar eens een cliché in te gooien. En regen in combinatie met zonneschijn zorgt uiteindelijk gewoon weer voor die beloofde regenboog. De wanhopige jongeren van nu zijn over 10 jaar dolgelukkig met hun baan, en dat hoeft echt niet als CEO, minister of topadvocaat te zijn.