Business

Abercrombie & Fitch zwicht voor aanklacht discriminatie

24-09-2013 13:16

Kledingwinkel Abercrombie & Fitch (A&F) gaat haar strenge kledingbeleid voor haar medewerkers aanpassen. Niet het feit dat CEO Mike Jeffries alleen maar knappe, slanke medewerkers in zijn winkel wil hebben zorgt voor de ommezwaai, maar een tweetal rechtszaken wegen religieuze discriminatie. A&F heeft nu beloofd dat er uitzonderingen kunnen worden gemaakt op basis van religie.

Alleen maar knappe medewerkers

A&F kwam eerder dit jaar al in opspraak omdat CEO Mike Jeffries – zelf overigens ook niet de fraaiste creatie van moeder natuur – geen dikke of lelijke mensen in zijn winkel wilde. Daarom verkoopt Abercrombie geen XL of XXL voor vrouwen, en neemt het bedrijf alleen maar knappe medewerkers aan: “Knappe mensen trekken knappe mensen aan en dat is onze doelgroep.”

Je kan vinden wat je wilt van die strategie, maar het werkt wel. Het bedrijf kende net als zovelen moeilijke tijden maar groeide de laatste jaren toch, mede dankzij uitbreidingen in Azië en Europa. We willen bij de cool kids horen, als we daarvoor een een beige shirt met de letters A&F voor 69,95 euro moeten dragen dan doen we dat.

Religieuze discriminatiekaart

A&F mag dikke en lelijke medewerkers discrimineren. Geen rechter die daar iets aan doet. Maar gelukkig is daar dan altijd nog de religieuze-discriminatiekaart. Medewerkster Hani Kahn voldeed aan alle eisen maar droeg ook een hoofddoek, en dat was tegen de regels van A&F. Dat gaat te ver volgens Amerikaanse rechters, en als onderdeel van een schikking met Kahn en een medewerkster met een soortgelijke klacht past A&F nu haar interne kledingbeleid aan. Voortaan kunnen er op religieuze excepties op het beleid worden gemaakt.

A&F mag op blijkbaar op alle uiterlijke kenmerken van medewerkers discrimineren, maar met het verbieden van de hoofddoek heeft het mooiemensenmerk haar hand overspeeld. De vraag of het dragen van een hoofddoek te rijmen is met de uitverkoop van het juist gevormde lichaam van de medewerksters in kwestie werd overigens niet behandeld.