Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: mag je grove taal gebruiken in de Tweede Kamer?

27-09-2013 10:22

Beste Chris,

Deze week waren er Algemene Politieke Beschouwingen. Geert Wilders wilde geen antwoord geven op een vraag van Alexander Pechtold. Die wilde weten of Wilders afstand neemt van de Hitlergroet bij een PVV-demonstratie, van de NSB-vlag die daar te zien was en of hij zich distantieert van het antisemitisme van het Front National, een partij waarmee Wilders wil gaan samenwerken. Wilders riep toen dat Pechtold ‘een miezerig mannetje’ is. Er was discussie over die uitspraken. Mag dat nou eigenlijk, grove taal gebruiken in de Tweede Kamer?

Niet schelden

 

Beste niet schelden,

Wilders noemde Pechtold inderdaad ‘een miezerig mannetje’. Hij mag dat gewoon doen. Kamerleden hebben net als het volk vrijheid van meningsuiting. Als Wilders Pechtold wil uitschelden, mag dat dus gewoon. Hij mag dus ook zeggen dat hij Pechtold een lul vindt, of iets dergelijks.

Veel mensen storen zich hieraan. Zij vinden dat Kamerleden het goede voorbeeld moeten geven en dat zij zich dus vriendelijker en netter moeten uitdrukken dan de gewone man op straat. Maar de taak van volksvertegenwoordigers is, de naam zegt het al, het volk te vertegenwoordigen. Op straat wordt ook weleens harde taal gebruikt en dus is de vraag waarom dit in de Tweede Kamer niet zou mogen. Velen horen deze taal liever op straat ook niet en dat is in de Tweede Kamer niet anders.

Er is ook weinig aan te doen. De Tweede Kamer gaat over haar eigen regels maar het wordt moeilijk in een reglement te zetten welke kwalificaties Kamerleden wel en niet in de Kamer mogen gebruiken. Die lijst is immers eindeloos. In de praktijk zal het dus neerkomen op de vraag of de Kamervoorzitter de woorden van een Kamerlid accepteert. In dit geval deed Anouchka van Miltenburg dat.

Blijven interrumperen

Dit is verstandig om een voor de hand liggende reden. Van Miltenburg kan Wilders wel op zijn gedrag aanspreken, maar kan Wilders niet tot een andere woordkeus dwingen. Met andere woorden: Van Miltenburg kan Wilders interrumperen en dat nog eens herhalen, maar Wilders is volksvertegenwoordiger en zal vroeg of laat weer in de Kamer het woord voeren. En ondanks alle waarschuwingen kiest hij dan weer zijn eigen woorden.

De discussie over de woorden van Wilders is een zinloos ritueel: het laat vooral zien dat alle mensen die bezwaren tegen Wilders’ woorden hebben erg beschaafd zijn en precies weten hoe het hoort. Wilders weet dat volgens hen duidelijk niet. Maar er zullen ook mensen zijn die zeggen dat ze in ieder geval snappen wat Wilders zegt en er dus geen bezwaar tegen hebben. Zolang die laatste groep bestaat, zal Wilders dit soort termen blijven gebruiken. En naarmate er meer geklaagd wordt, zal hij meer schelden.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline.nl. Heeft u een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: still uit het debat.