Doet boete! Doet boete! Vanaf 2047 verandert het klimaat definitief en de gevolgen zullen catastrofaal zijn. En dat is uw schuld! U stoot te veel CO2 uit en daarom verwoest u de hele aarde. De studie “End of the climate by 2047” toonde aan dat de opwarming van de aarde bijna het punt van onomkeerbaarheid heeft bereikt.
Dat het geen pretje wordt, dat staat nu al vast. De koudste jaren vanaf 2047 zullen warmer zijn dan de warmste jaren nu. Als dit waar is dan is het menselijk leed niet te overzien. Dier- en plantensoorten zullen massaal uitsterven en of de mens dat vol blijft houden. Dat is nog maar zeer de vraag. Weersextremen zullen de orde van de dag zijn, al dus het blad Nature.
Maar wat Nature daar publiceerde is een grof schandaal. Een echt onderzoek was het niet . Het blad ging uit van de 39 ergste scenarios. Ingewikkelde ontwikkingen in de atmossfeer werden in de in het onderzoek niet verwerkt. Verder is de studie gebaseerd op klimaatmodellen en niet op de waarnemingen die men de laatste jaren heeft gedaan. Zulke onderzoeken zijn dus met een korreltje zout te nemen. Immers is er volgens sommige wetenschappers wat anders aan de hand. Er gaan steeds meer stemmen op dat de Aarde de laatste 16 jaar niet of nauwelijks opgewarmd. Zelfs prominente aanhangers van de “global warming theorie” zoals Hans von Storch beginnen nu vertwijfeld af te vragen waar de opwarming blijft. Immers groeit het poolijs op de Zuidpool op een tempo zoals dat nooit is waargenomen en dit jaar nam het poolijs op de Noordpool met 60 procent toe. Ondanks het feit dat het CO2 gehalte in de atmosfeer toenam.
Men moet niet vergeten dat het klimaat een natuurlijk proces is. Zo’n 10.000 jaar geleden zaten we midden in een ijstijd. Sindsdien is het klimaat een stuk milder maar zeker niet stabieler. Zo hadden we in de Romeinse Tijd en de Hoge Middeleeuwen een warmteoptimum. De warmste beschreven zomers waren trouwens ook in de jaren 1483 en 1540 (Het Grote Zonnejaar) Helaas had men toen nog geen thermometers, het vermoeden bestaat namelijk dat deze zomers warmer waren dan nu. Beschrijvingen dat de rivieren droog vielen en meerdere oogsten wijzen op hogere temperaturen. Ook waren er periodes die duidelijk kouder waren dan nu. Het is daarom moeilijk voor te stellen dat de mens alleen verantwoordelijk is voor de huidige opwarming van de aarde. Men moet ook rekening te houden met andere factoren.
Ondanks dat de menselijke invloed op de opwarming van de aarde dus niet met volledige zekerheid vast te stellen valt, moet men overwegen om op schonere brandstoffen over te stappen. We kunnen niet blijven op aardolie, aardgas en steenkool vertrouwen en ook kernenergie is niet schoon genoeg. We moeten onze energievoorziening vergroenen. We ontkomen niet aan een groter aandeel zonne- en windenergie. Ook zullen we meer moeten investeren in kernfusie. Nu al rijden de auto’s in Brazilië op rietsuiker en alcohol. Een ander punt van zorg is de vervuiling van de zee. Op dit moment drijft er een eiland van plastic over de Grote Oceaan. Verder moet overbevissing ons toch zorgen baren.
Ook het verdwijnen van de biodiversiteit is zorgwekkend. Jaarlijks sterven talloze dieren- en plantensoorten uit door ontbossing of de jacht. Feit is dat de mens roofbouw pleegt op de aarde maar dat we op de verkeerde zaken letten. We zijn allemaal op het klimaat gericht. Als het klimaat verandert dan gaan we er allemaal aan. Maak u liever druk over het verdwijnen van de bij! Als de simpele bij verdwijnt heeft dat gevolgen voor de voedselketen. De import van fout hout gaat ook gewoon door. Maar het interesse daarvoor is klein. Liever richt men zich op een ramp waar van we niet weten of hij ooit zal plaatsvinden op de manier zoals men het nu voorspelt. Natuurlijk is het klimaat belangrijk en natuurlijk moeten we zuinig zijn met energie maar laten we het klimaat niet tot apocalyptische proporties opblazen. De aarde kampt met andere problemen die wij wél veroorzaakt hebben. Die moeten we nu oplossen.